Malinová kombucha: pro zdraví střev a správné trávení
Kombucha je nápoj, který už nemusíme představovat. Patří mezi fermentované potraviny, o kterých víte, jak moc prospěšné jsou zejména pro vaše trávení. Pravidelným pitím ale můžete podpořit také svou obranyschopnost. Malinová kombucha je jedinečný nápoj, který se vyznačuje kyselostí. Jeho přípravu provedete obdobným způsobem, jaký byste použili pro výrobu jakékoli jiné kombuchy. Připravili jsme pro vás podrobný recept, který vám může pomoci ušetřit peníze, které byste utratili za nákup již hotového nápoje.
Malinová kombucha: recept
Do velkého hrnce nalijte tři litry vody a přiveďte k varu. Přidejte 6 lžic sypaného čerstvého čaje, promíchejte a odstavte. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Sceďte do třílitrové sklenice a přidejte hrnek cukru krystal. Rozmíchejte tak, aby se všechen cukr rozpustil. Poté přidejte zbytek nálevu z předešlé dávky (pokud máte) a přidejte násadu kombuchy. Na sklenici dejte plátýnko a zajistěte gumičkou. Fermentace potřebuje přístup vzduchu, plátýnko zabrání tomu, aby se do vašeho nápoje dostaly nečistoty či dokonce někteří živočichové.
Násada z kombuchy
Násadu si můžete zakoupit online nebo také v některých obchodech se zdravými potravinami. Čím větší je houba, tím rychleji fermentace probíhá. Můžete použít i kombuchu, kterou jste si zakoupili (nikoli samotnou násadu), ale v tomto případě se obrňte trpělivostí. Namísto jednoho týdne může fermentace trvat i měsíc a základní podmínkou je použít kombuchu, která je živá – což nesplňují zdaleka všechny výrobky, které si můžete zakoupit.
Malinová kombucha je za týden hotová
Asi po pěti dnech můžete začít ochutnávat. Jakmile je vám chuť příjemná, vyjměte násadu a omyjte ji pod tekoucí vodou. Zalijte ji půl litrem hotového nálevu a uložte pro příští várku. Zbytek slijte přes jemné plátýnko nebo perlan do tmavých láhví, které se dají uzavřít. Naplňte je asi jen do tří čtvrtin. Poté rozmichujte dvě hrsti malin s 200 ml vody a rozdělte do láhví – do každé láhve tři až čtyři polévkové lžíce. Zašpuntujte a nechte dva dny při pokojové teplotě. Poté otevřete, abyste „vypustili“ oxid uhličitý, zašpuntujte a uložte do lednice. Měli byste ho vypít do týdne.
Dceřinná kombucha
Občas můžete v láhvích pozorovat jakousi slizkou hmotu. Jedná se o dceřinou kombuchu, která není zdravotně závadná. Protože vám chutnat nebude, vylovte ji a vyhoďte. Zbytek můžete s klidným svědomím vypít. Kombuchu mohou pít děti už od tří let.
Zdroje info:
https://www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/kombucha?srsltid=AfmBOoo0MeVmI6MahedzVmIB9eOFoMWkAAz6NOaBV0h50HyLxS5K1fjF
https://www.vegmania.cz/clanky/kombucha/
Foto: Unsplash