Máslo nebo margarín? Zde je, v čem se tyto tuky liší

Máslo

Zajímali jste se někdy o to, co si mažete na chleba? Je to máslo nebo margarín? Spousta lidí považuje tyto dvě potraviny za jednu. Myslí si, že slova máslo a margarín jsou synonyma pro jednu a tu samou věc. Není tomu tak a v tomto článku si vysvětlíme, jaký je mezi nimi rozdíl. Je třeba dodat, že existují ti, kteří nedají dopustit na máslo a odsuzují margarín, ale také ti, kteří to mají naopak. Kde je tedy pravda?

Máslo nebo margarín?

Používáme je obdobným způsobem. Margarín je produkt obsahující vodnou fází (kvalitní pitná voda, někdy také sůl, mléčné bílkoviny, cukr, stabilizátory a konzervanty) a v ní rozpuštěnou tukovou fázi (řepkový nebo slunečnicový olej). Margarín považujeme za rostlinný produkt. Máslo je živočišný produkt. Obsahuje minimálně 80 % tuku. Jedná se o nejstarší druh tuku, který člověk používal.

Margarín

Foto: Pixabay

Jak se vyrábí margarín?

V první řadě dochází k vytvoření směsi z vodní a tukové fáze. Poté dojde k ochlazení, čímž se dosáhne požadované struktury. Margarín obsahuje málo cholesterolu, proto se doporučuje osobám s kardiovaskulárním onemocněním. Vzhledem k výrobě margarínů pomocí esterifikovaných tuků většina z nich neobsahuje žádné nebo pouze stopy trans kyselin. Kromě toho mohou být margaríny obohaceny o vitamíny (hlavně: A, D, E).

Jak se vyrábí máslo?

Hlavní surovinou pro výrobu másla je smetana, která se získává z odstředěného mléka. Musí dojít k procesu vyzrání smetany. Ta je poté stloukána. V poslední fázi výrobního procesu se do ní může přidat sůl. Následně probíhá hnětení másla. Máslo může obsahovat barviva. Platí ale, že díky specifickému složení mastných kyselin je mléčný tuk nejlépe stravitelným tukem. Máslo může obsahovat také lehce stravitelné vitamíny A a D3. Kromě toho obsahuje ale také cholesterol.

Co tedy používat?

Je to samozřejmě také na vašich chuťových preferencích. Někomu zkrátka chutná klasické máslo víc, než margarín. Nebo opačně. Obecně se však máslo doporučuje pro malé děti, těhotné a kojící ženy. Naopak lidem trpícím kardiovaskulárními chorobami se doporučuje používat kvalitní margarín. U obou ale platí, že se jejich množstvím bychom to rozhodně neměli přehánět.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/maslo-vs-margaryna/

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Margarin-vs.-maslo__s10010x9274.html

Foto: Pixabay