Máslo z medvědího česneku a květy pampelišky
Čeká nás sezóna medvědího česneku, a tak je nasnadě, doplnit si svůj repertoár receptů. Máslo z něj je takovou stálicí, věděli jste ale, že ho můžete obohatit o další skvělé účinky? Například díky pampeliškovým květům, sedmikráskám či fialkám. Na přípravě není nic složitého, hotovo budete mít do několika málo minut. A sběr je pro vás příležitostí strávit nějaký čas na čerstvém vzduchu.
Máslo z medvědího česneku s pampeliškou
Nejprve si omyjte asi čtyřicet listů medvědího česneku. Budete potřebovat také pampeliškové okvětní lístky. Postačí vám asi jen dvanáct květů, které vyklepejte a poté otrhejte lístky. 250 g másla nechte ohřát na pokojovou teplotu, protože jedině tak budete schopni máslo řádně vyšlehat a vmíchat do něj jemné okvětní lístky. Dále si připravte jeden bio citron nebo pořádně omyjte slupku toho klasického. Poté postupujte následovně:
- Medvědí česnek, kůru z poloviny citronu a trochu másla rozmixujte na jemno.
- Poté přimíchejte zbylé máslo a trochu pepře.
- Nakonec přidejte okvětní lístky pampelišky a vmíchejte je lžící.
- Toto máslo dejte do potravinářské fólie, která vám pomůže vytvořit z něj váleček.
- Vychlaďte v lednici a nakrájené na plátky můžete začít používat.
Jak omýt slupku citronu
Pokud nemáte bio citron a přejete si použít jeho kůru, budete ji muset řádně omýt. K tomu vám poslouží speciální směs, kterou si můžete připravit doma ze surovin, které už dávno máte ve spižírně. Do vlažné vody přidejte ocet (na jeden díl octa přijdou tři díly vody) a lžíci sody bikarbony. Citron v ní namočte na 10 minut a poté vydrhněte kartáčkem. Na závěr ještě omyjte v čisté vodě a můžete používat.
Máslo z medvědího česneku a jiných květin
Pokud po ruce nemáte pampelišky, můžete použít také jiné okvětní lístky. Skvěle se hodí zejména sedmikrásky nebo fialky. Díky nim můžete vytvořit zajímavá másla, která budou vždy vypadat jinak. Použijte jakékoli jedlé okvětní lístky. Máslo připravujete úplně stejně, jako kdyby šlo o pampelišku. Pokud ho nestihnete spotřebovat, můžete si ho nakrájet na menší kousky a vložit do mrazáku. To prodlouží jeho životnost.
Zdroje info:
https://www.facebook.com/100089426011037/posts/m%C3%A1slo-z-medv%C4%9Bd%C3%ADho-%C4%8Desneku-s-kv%C4%9Bty-pampeli%C5%A1kyomyjeme-asi-40-list%C5%AF-medv%C4%9Bd%C3%ADho-%C4%8Desne/632176269773235/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9002813/
Foto: Pixabay