Maso: jeho chuť může ovlivnit i způsob krájení a tepelná úprava
Chuť masa je přímo závislá na to, o jaký druh masa se jedná a samozřejmě, jak je čerstvé. Kromě toho se vyplatí ale vědět také to, jak maso správně nakrájet a připravit. Jedině tak si můžete pochutnat a využít maximální chuťový potenciál, které každé maso má. Stačí znát pár pravidel.
Maso krájíme vždy přes vlákno
Pokud budeme maso krájet podélně, tj. „po vlákně“, pak z něj vyteče šťáva. Výsledkem tepelné úpravy bude tvrdé maso bez šťávy, které se navíc bude na talíři špatně krájet. Překrojením vlákna zajistíte to, aby maso zůstalo uvnitř masa. Zachová si svou chuťovou jemnost a také šťavnatost. Rozhodně nepodceňujte ani kvalitu nástroje, kterým maso krájíte. Nůž musí být samozřejmě ostrý, aby řezal. Tupý nůž spíše trhá, což snižuje kvalitu podávaného pokrmu.
Foto: Pexels
Tepelná úprava pro každé maso
Pokud připravujete maso, jako jsou jehněčí žebírka či silnější vepřové kotlety nebo vepřová panenka, pak je dobré toto maso nejprve osmažit a až poté vařit, péct či grilovat. Následná úprava po prudkém opečení masa by měla probíhat při mírně nižších teplotách. Tím docílíme měkkosti masa. Nikdy nepokládejte maso na pánvičku (nebo do hrnce), který nebyl řádně rozpálený! Rozpalte pánev nasucho, teprve do rozpálené vlijte tuk a do rozpáleného tuku dejte maso.
Dostatek místa pro maso
Pokud zpracováváte více kusů masa najednou, je dobré, aby se na pánvi vzájemně nedotýkaly. V první chvíli po vložení masa do pánve se vám může stát, že se k ní maso připeklo. Odolejte pokušení a neodtrhávejte ho. Chvíli počkejte, mělo by se samo uvolnit z povrchu. Může to trvat i několik minut. Když vložíte maso do rozpálené pánve, měli byste slyšet prskavý zvuk. Teplota tuku by v tom okamžiku měla mít 185 °C. Každý kousek masa, který do tuku vložíte, snižuje jeho teplotu. I to je důvod k tomu, abychom opékali každý kousek masa zvlášť.
Čas pro odpočinek
Po ukončení jakékoli tepelné úpravy nechte maso několik minut stát při pokojové teplotě. Teprve poté je okrájíme. Maso si tak lépe udrží šťávu. Velké porce mohou odpočívat dokonce až hodinu.
Zdroje info:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-mieso-od-czego-zalezy-jego-smak,nId,5259079#google_vignette
https://www.femaflavor.org/what-flavors-meat-and-why-we-crave-it
Foto: Pexels