Maso na pravý tatarák je drahé. Zkuste zajímavé náhražky
Existují náhražky, které chutnají stejně dobře jako pravý tatarák, který může být pro mnohé lahůdkou. Zdeněk Pohlreich ho nejraději vytváří z hovězího zadního, svíčkové, falešné svíčkové nebo z roštěnce.
Nedrtí ho zbytečně na mlýnku, ale krájí ho ručně. Smíchá ho s kapary, worcestrovou omáčkou, kečupem, dijonskou hořčicí, žloutky a cibulí. Směs osolí a opepří a podává ji na česnekem potřeném opečeném chlebu. Nicméně v případě, že nemáte doma maso nebo jej nechcete ihned využít na tatarák, pokuste se o méně obvyklé, ale zároveň špičkové varianty.
Tataráček z červené řepy
Připravte si ingredience: 2 červené řepy, olivový olej, červenou cibuli, 3 stroužky česneku 1 lžíce rajčatové passaty, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a pepř, opečený nebo celozrnný chléb, čerstvý kopr na ozdobu
Červenou řepu omyjte, vložte do přípravného pekáčku vyloženého pečícím papírem, potřete olejem a téměř 50 minut zahřívejte v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a česnek rozmělněte na prášek. Červenou řepu nakrájejte nadrobno nebo na kostičky a krátce rozmixujte. Smíchejte v míse a přidejte passatu, worcestrovou omáčku, sůl a pepř. Rozmixujte, nechte vychladnout a falešný tataráček podávejte s opečeným chlebem posypaným čerstvým koprem.
Avokádový tataráček
Pro přípravu pokrmu budeme potřebovat následující ingredience: 2 avokáda, svazek jarních cibulek, malou cuketu, citronovou šťávu, sůl a pepř, opečený chléb a nová rajčata
Avokáda omyjeme a zbavíme jadérek. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno, přidejte i zelenou cibulku. Omytou cuketu rozmělníme nebo nakrájíme na malé kostičky. Vše smíchejte v míse, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Podávejte na opečeném celozrnném nebo bílém chlebu. Ozdobit budete moci kousky rajčat.
Lilek, houby nebo třeba ryby
Tataráček lze připravit z čehokoli. Výjimečně rozšířený je tataráček z lilku, hub, zeleniny, brambor, jemného salámu, ryb nebo tvrdého sýra. Tvůrčím schopnostem a chuti se v kuchyni meze nekladou, proto se nenechte vyvést z míry a otestujte.
Zdroje info: ireceptar.cz, lidovky.cz
Náhledové foto: Pixabay