Máta: Naučte se ji pěstovat a využívat ve svém jídelníčku
Máta je trvalka, kterou se nevyplatí vysévat ze semen, protože se stejně dobře množí kořenovými řízky nebo výsadbou získaných mladých rostlin na jaře nebo v době sklizně. Máta je vhodná do dobře propustné a bohaté půdy v lehkém stínu, kde budou mít kořeny dostatek vláhy, ale nikdy nebudou přemokřené.
Většina druhů a kultivarů máty je také náročnější na pěstování, proto se vyplatí jim na začátku stanovit hranici, například je zasadit do květináčů s průsakovými mezerami, který je zcela ponořen v půdě. Druhou možností je pěstovat je navždy v květináčích s půdou obohacenou kompostem.
Péče, kterou musíte mátě věnovat
Největší hladina
vonných látek se nachází v mladých výhoncích, proto mátu zmáčkněte nebo seřízněte, abyste umožnili vývoj dalších výhonků. Když rostlina na konci léta odkvete, seřízněte ji na úroveň půdy a raději ji i pohnojte, abyste dodali energii pro vývoj nových výhonků pro sklizeň. V době sklizně můžeme rostlinu rozdělit a získat další trsy. Vyjmeme ji z květináče a trs rozdělíme rýčem podle jeho velikosti na několik částí.
V případě, že je vnitřek rostliny velmi slabý, soustřeďte se na oddělení pevných okrajových částí. Každou z nich zasaďte do čistého květináče naplněného zeminou obohacenou filtrovaným kompostem a zalijte. Dbejte na to, aby máta nebyla dlouhodobě přemokřená! Jinak hrozí hniloba kořenů.
Nemoci a potíže, se kterými se můžete potýkat
Máta se často kontroluje kvůli parazitickým infekcím zvaným rez, která ji často napadá. Projevuje se ztluštělými stonky a malými oranžovými skvrnami na výhoncích. Napadené části rostliny se musí zlikvidovat nejlépe spálením. Spóry této choroby mohou v půdě zůstat až tři dlouhé roky, proto mátu, estragon ani pažitku nesázejte.
Kdy se má máta sbírat?
Sbírání začíná na jaře, jakmile se výhonky vyvinou ze země, a pokračuje až do zimních mrazů, v závislosti na rychlosti vývoje. Odtrháváním vrcholků dosáhneme rozvětvení rostliny.
Jak nejlépe skladovat mátu, aby dlouho vydržela?
Nejdokonalejší způsob skladování máty je její zamrazení. Listy omyjeme, lehce osušíme, nadrobno nasekáme, vložíme do tvořítka na led, nepřidáváme vodu a necháme zmrazit. Zamražené kousky vyjměte, přeneste je do plastové nádobky s uzavíratelným víčkem a nechejte je v mrazáku. Listy a vrchní části lze usušit pro čaje. Umyjte všechny lístky, rozložte je po jednom na papír a sušte ve stínu v dobře větrané teplé místnosti.
Jak je použít a udržet i v zimně?
Nasekanou mátu přidejte k bramborám nebo do limonád. Použijte vždy jen trochu mátových listů a vytvořte voňavý čaj s pozitivními účinky na žaludek a celý žaludeční systém. V době sklizně odeberte kořenové řízky a zasaďte je do květináčů s půdou vylepšenou kompostem. Umístěte je do interiéru, na teplý a prosvětlený okenní parapet. Jen je mírně zalévejte.
Odrůdy
- Chocolate
- Tangerine
- Grapefruitminze
- Swiss Ricola
- Citaro
Zdroje info: pestujeme.cz, irecepty.cz
Náhledové foto: Pixabay