Máte problém s obezitou u dětí? Dejte jim mléčné výrobky
Už kdysi dávno se nejedna studie zabývala dětskou obezitou a jaký problém to vrhá na naši populaci. Jenže, když dětem seberete pohyb, zakážete kroužky a donutíte je sedět u počítačů, tak se může stát jen jediné. Díky tomu nejen klesala schopnost učit se, ale i zájem o pohyb. Nicméně se alespoň díky jedné studii prokázalo, že určité mléčné výrobky mohou pomoci s obezitou.
Výsledky studie jasně ukázaly, že ideální je omezit příjem potravy, zvýšit spotřebu energie cvičením a zároveň si užívat mléčných výrobků. Kombinace těchto tří faktorů způsobuje, že naše tělo přednostně využívá tuky. A to vede k hubnutí.
Jaké mléčné výrobky je vhodné zařadit?
1. Mléko
Na trhu najdete celou škálu tepelně upravených mlík. Dalo by se říci, že všechny jsou pro děti bezpečné a všechny jsou k hubnutí použitelné, dokonce i ty plnotučné. Ty děti využijí jako zdroj energie a tuků.
- Obohacené mléko o vitamín D nebo vápník
- Ochucená mléka, která obsahují vitamíny a minerály obsažené v klasickém mléku, např. řepný cukr (sacharóza), nebo hroznový cukr (fruktóza), které dodávají tělu energii
- Delaktózované mléko
2. Jogurt nebo zakysaná smetana
Jsou dobře stravitelné, protože laktóza byla již rozložena a kyselé prostředí je výhodné pro žaludeční trakt. Z hlediska tukové hmoty je nelogické nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – měli bychom preferovat polotučné jogurty s obsahem tuku 2-5 %. Pro děti, které nemají problém s váhou, můžete zakomponovat bohaté jogurty pro odlišení jídelníčku. Rozumné jsou acidifikované výrobky s probiotickou kulturou, které se implementují v žaludečním traktu a mají příznivý a dlouhodobý vliv ve prospěch zdravé střevní mikroflóry.
3. Různé sýry a tvarohy
Sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jsou rozumnou výživou pro děti jako zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku. Perfektní jsou polotvrdé a tvrdé sýry v nižší stupni zralosti a normální, neochucené (30-45 % tuku). Do dětského jídelníčku ale nezařazujte plísňové sýry, sýry s tukem, pikantní a ochucené sýry, stejně jako slané sýry. Na trhu existují výrobky se sníženým obsahem soli, výrobky s vitamínem D, tavené sýry s obsahem vápníku nebo bez laktózy.
4. Co takhle máslo nebo pomazánka?
Mléčný tuk je nezbytný pro výživu dětí. V případě másla se jedná o plnohodnotný, bez námahy stravitelný mléčný tuk. Jde prostě o běžnou výživu, která není připravována chemickými nástroji. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska pokrytí potřeby organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitamínu A, nezbytných pro vývoj a zdravé vidění.
Přiměřené použití másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Využití másla by mělo být omezeno dětmi s vysokou hladinou cholesterolu a cévními problémy. Dobrá a chutná pomazánka rovněž dítěti neublíží. Navíc, tu si můžete vyrobit i sami!
Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9864953/, https://www.theguardian.com/science/2021/sep/22/research-suggests-a-diet-rich-in-dairy-fat-may-lower-the-risk-of-heart-disease
Náhledové foto: Pixabay