Med jako přírodní zázrak: Krystalizace není na škodu
Jaký je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt? Jasně, jednoznačně med. Jedná se o skvělou přírodní a přirozenou potravinu, kterou vytváří včely z nektaru. Tedy jde-li o květový med. Ten lesní vzniká z medovice. Včely sbírají buď nektar, nebo medovici a prostřednictvím výměšků hltanových žláz je proměňují na med. Dochází přitom k odpaření vody. Samotný med pak najdeme uskladněný v plástech. Z čeho je vlastně med složen? Proč krystalizuje a jaký je pastový med? Na tyto a některé další otázky vám odpovíme v následujících řádcích.
Z čeho se skládá med?
Med obsahuje hlavně monosacharidy, tedy glukózu a fruktózu. Jedná se o hroznový a ovocný cukr. Obsah takovýchto pro člověka dobře stravitelných jednoduchých cukrů se v medu pohybuje okolo 55 až 70 %. Jinak ale med obsahuje i další velmi ceněné látky. Jmenovat bychom mohli například:
- enzymy,
- bílkoviny,
- aminokyseliny,
- vitamíny,
- draslík,
- železo,
- fosfor,
- vápník,
- mangan
- a mnohé jiné.
Včely: Zdroj obrázku Pixabay.com
Krystalizace medu jako přirozený proces
Med tuhne, tedy krystalizuje. Jde o přirozenou záležitost. Tuhnutí se liší podle charakteru konkrétního medu. Po krystalizaci není problém med uvést do původního stavu tak, že se zahřeje v teplé lázni okolo 50 °C.Vrátil by se rychleji do původního stavu také při vyšší teplotě, ale došlo by ke ztrátě cenných látek. Ona krystalizace se řadí mezi jedny z důkazů pravosti medu.
Pastový med jako přirozená forma medu
Především květový med začíná krystalizovat vcelku rychle, a tak se mechanicky upravuje. Po 3 až 5 dnů se denně několikrát mechanicky míchá. Vzniká tak pastová konzistence, přičemž obsah látek v medu se nijak nemění. Pastový med je velmi oblíbený pro jednoduché roztírání na chléb.
Včelař: Zdroj obrázku Pixabay.com
Jak skladovat med?
Ideálně v suchých a tmavých prostorách. Musí být v uzavřeném obalu, jinak pojme jak pachy, tak vlhkost z okolí. Dokonce dokáže i zkvasit.
Med jako přírodní lékárna
Léčivé účinky medu jsou známé již po dlouhá staletí. Vynikající je při onemocnění horních cest dýchacích, hojení ran, potížích se žlučníkem. Podpoří trávení a posiluje nervy. Zlepší také krevní oběh. Perfektní je jako rychlé doplnění energie. Na rozdíl od řepkového cukru jej rychle strávíme.
Med: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.