Medová tinktura: získejte lepší imunitu a zbavte se rýmy!
Medová tinktura slibuje celou spoustu zdravotních účinků. Pravidelným užíváním můžete posílit svou imunitu, ale také odvrátit nebo zlepšit průběh rýmy a nachlazení. Používá se taktéž při zánětu průdušek ve formě inhalace. Při bolestech v krku a/nebo mandlí se tinktura smíchaná s vodou kloktá. Někteří lidé využívají medovou tinkturu taktéž při žaludečních problémech nebo problémech s játry. Kromě toho, že pomáhá, také skvěle chutná. Navíc si ji můžete dopřát v celé spoustě variant.
Jednoduchá medová tinktura
Na přípravu použijte co nejkvalitnější med. Začněte tak, že si převaříte 250 ml vody. Ještě než se zcela vychladí, rozmíchejte v ní 100 g medu. Vyplatí se to dělat, když je voda mírně teplá, ale nikoli horká, aby nedošlo k odstranění pozitivních účinků medu. Poté už jen stačí tuto směs nalít do 500 ml jakéhokoli průhledného alkoholu – kořalky, vodky apod. Důležité je vysoké procento alkoholu. Uzavřete ve sklenici a nechte tři dny odstát. Poté nalijte do lahviček a začněte užívat.
Foto: Pixabay
Užívání tinktury
- Na posílení imunity užívejte denně 20 kapek (na kostku cukru nebo s vodou, případně s vodou a limetkou).
- Na bolest v krku smíchejte 10 kapek tinktury ve 100 ml vody a kloktejte. Opakujte několikrát za den.
- Na rýmu a zánět průdušek inhalujte 30 kapek tinktury.
- Na žaludeční problémy smícháme 20 kapek tinktury s vodou a spařeným lněným semínkem. Užíváme třikrát denně.
Vanilková a medová tinktura se zázvorem
Ještě silnější účinky může mít tato tinktura. Budete potřebovat nádobu o objemu 3 litry, gázu a lahvičky na přelití nápoje. Do hrnce nalijte 500 g medu, 600 ml vody, šťávu z poloviny citronu a jeden vanilkový lusk (rozpůlit, seškrábnout semínka a vložit je do medu – vyvařte i samotný lusk pro více chuti). Přidejte ještě několik plátků čerstvého zázvoru a půl lžičky strouhaného muškátového oříšku. Tuto směs přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty. Pořádně promícháme, přikryjeme a necháme vychladnout. Vychladlou směs smícháme se 700 ml alkoholu. Promícháme a uložíme do třílitrové sklenice, kterou uzavřeme. Po dobu dvou týdnů ji necháme stát na teplém místě, občas protřepeme. Po uplynutí dvou týdnů sceďte přes gázu a přelijte do připravených lahviček. Můžete začít užívat.
Medová tinktura s kávou a rumem
Do hrnce vlijte dva šálky medu, jeden šálek vody a sušenou pomerančovou kůru. Přivedeme k varu, pak hned odstavíme. Vytvořila-li se pěna, sbíráme ji. Dvě vrchovaté polévkové lžíce mleté kávy smícháme s muškátovým oříškem (1/2 lžičky, strouhaný) v šálku a zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme talířkem a necháme 5 minut louhovat. Kávu scedíme a přidáme ji k medové směsi. Přilijeme také šálek rumu a litr alkoholu. Uzavřené nechte ležet 6 týdnů. Poté přelijte do lahví, uzavřete a nechte týden uležet. Můžete začít užívat.
Zdroje info:
https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-miodu-sprawdzone-przepisy-na-nalewke-miodowa-na-spirytusie/
https://www.vcelarstvi-jasovi.cz/p/223/propolisova-tinktura
Foto: Pixabay