Mirabelky: neobvyklá chuť a léčivé vlastnosti v jednom
Slivoň mirabelka (Prunus domestica subsp. Syriaca) známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Roste ve formě keře nebo stromu, který je vysoký až 6 metrů. Dříve rostla jako divoký strom podél cest, v příkopech a podobně, dnes už si mirabelku vysazujeme také do zahrad. Je to rostlina velice nenáročná, která za minimum péče přináší poměrně velký užitek. Jediné, co potřebuje, je dostatek slunečního světla. Plody se využívají k přípravě kompotů nebo marmelád, či pálenky.
Ovoce mirabelky
V dubnu nebo květnu se strom začíná obsypávat voňavými bílými květy. Koncem července nebo koncem srpna (v závislosti na odrůdě) dozrávají plody. Nejsou příliš velké, mají kulatý až oválný tvar, v průměru měří asi 1,5 centimetru. Mají zlatožlutou barvu a jeden strom plodí klidně i 30 let, a to i bez pravidelné péče. To, že jsou mirabelky připravené ke sklizni, poznáte tak, že pecka jde snadno vyjmout z dužiny. Jádra z pecek nejíme, protože ve velkém množství jsou pro naše zdraví nebezpečná.
Foto: Pixabay
Nutriční složení ovoce
V závislosti na odrůdě se jednotlivé údaje mohou lišit. Na 100 gramů ovoce připadá 60 až 120 kalorií, 0,7 gramů bílkovin, 0,2 gramů tuku, 13 gramů sacharidů a 2,4 gramů sacharidů. Kromě toho můžete v mirabelkách najít také vitamín A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C a E. Z minerálů jmenujme fosfor, hořčík, draslík, vápník a obsažen je také beta karoten a třísloviny. Mirabelky obsahují také pektin a sorbitol, který má projímavé účinky – proto se nevyplácí jíst příliš velké množství ovoce najednou. Glykemický index je 35.
Zdravotní účinky mirabelek
Mirabelky působí proti zácpě a používají se také jako podpora hubnutí. Působí proti ateroskleróze, zlepšují krevní oběh, mají protizánětlivé účinky a zmírňují alergické reakce na pyl ze stromů. Snižují krevní tlak a také hladinu špatného cholesterolu. Působí proti anémii a osteoporóze a jsou dobré i pro zdravý vzhled pokožky. Mají také antioxidační účinky, takže odstraňují potenciálně škodlivé volné radikály a zpomalují proces stárnutí v těle.
Zdroj: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/mirabelki-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kuchni-aa-mKnU-a94b-Umhf.html
Foto: Pixabay