Miska zdraví zejména do zimního počasí: podpořte zdraví svých střev
V zimě není naše strava obvykle tak bohatá na vitamíny a minerály, které přijímáme ze sezónního ovoce a zeleniny. Přesto bychom měli o své zdraví dbát, protože právě zimní počasí dost zkouší naši imunitu. Zdravá strava přitom nemusí být vůbec chudá a drahá, jak si možná myslíte. Můžete využívat levné potraviny, jako je třeba kysané zelí. To je typické tím, že je levné a přitom bohaté na vitamín C a vlákninu. Jaké jsou další možnosti?
Bakterie mléčného kvašení pro zdraví
Asi je vám jasné, že důležitou součástí zdravé stravy je právě vysoký podíl ovoce a zeleniny. Vzhledem k vaší peněžence ale nemusí být jednoduché toto dodržovat. Ve skutečnosti ale stále máte na výběr! Pro střevní mikrobiom, kde začíná práce vašeho imunitního systému, jsou důležité bakterie mléčného kvašení a rody Lactobacillus a Bifidobacterium. V zimě je zapotřebí dodat tělu důležité energie, ale tuk by měl pocházet z dobrých zdrojů.
Vláknina se nachází v různých potravinách
Namísto čerstvého ovoce a zeleniny můžete v zimě sáhnout po jiných zdrojích vlákniny, jako jsou například luštěniny či celozrnné varianty potravin. Přidat můžete i bylinky, které mají další výhodu: slouží jako ochucovadlo, takže nebudete potřebovat sáhnout po slánce. Díky nim můžete tedy omezit nezdravé solení. Právě fermentované produkty obsahují směsici všeho, co je zapotřebí: vlákninu, vitamíny i silné antioxidanty.
Fermentace pro zdraví
Fermentované potraviny nejsou žádnou novinkou, i když právě nyní se o nich začalo hodně mluvit. Sáhnout můžete po těch klasických, jako jsou třeba kvašáky nebo kysané zelí či mléčné výrobky, ale také po těch méně známých, jako je kimchi nebo kombucha. Fermentace prodlouží životnost potravin, ale změní chuť původních potravin spolu s výživovou hodnotou. Nemusíte příliš hledat – jsou všude kolem nás.
Kvašení čili fermentace
Fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji se jedná o sacharidy) za účasti mikroorganismů, kterými jsou bakterie, kvasinky či plísně, a jejich enzymů. Mezi fermentované produkty patří sýry, kefír a bílé jogurty. Bez kvašení by nemohlo vzniknout pivo ani víno, cider či klasický kváskový chléb! Pokud se podíváte do asijských zemí, najdete zde spoustu fermentovaných potravin: umeboshi, kimchi, kombucha, miso, sojová omáčka a další.
Zdraví prospěšná fermentace
Díky kvašení jsou některé produkty stravitelnější, protože se rozkládají složité cukry a bílkoviny. Navíc těmito produkty podporujete zdraví svých střev, čímž přispíváte k lepší funkci imunitního systému. Obsahují totiž probiotika. V neposlední řadě je třeba uvést, že fermentované produkty mají výraznější a zcela unikátní chuť, které jinak než kvašením nedosáhnete.
Kvašení může probíhat i u vás doma
Na fermentaci není nic složitého. Můžete si připravit například tyto produkty:
- Jogurt: smíchejte lžíci čerstvého jogurtu a čerstvé mléko.
- Kváskový chléb: žitná mouka a voda ve stejném poměru.
- Kombucha: sežeňte si násadu, přidejte cukr a čaj.
- Kysané zelí: zelí, sůl a koření.
Zdroje info:
https://behealthymagazine.abczdrowie.pl/przeciwzapalna-miska-zdrowia-zimowa-dieta-dla-jelit,6980042374773728a
Foto: Pixabay