Mišpule, jako zapomenutý poklad plný zdraví a přírodní síly

Mišpule je považována za velmi cenné ovoce pro obsah vlákniny, působí proti rakovině tlustého střeva, a dokonce snižuje riziko vzniku žlučových kamenů, zvyšuje mikrobiální činnost ve prospěch bifidogenních bakterií. Dnes, kdy se stále více zaměřujeme na přírodní zdroje zdraví, přichází čas objevit její ohromující benefity znovu.

Nakopněte svou imunitu

Mišpule je nabitá vitamínem C, který je hlavním zásobitelem pro obranyschopnost těla. Pravidelná konzumace mišpulí může pomoci v boji proti nachlazení, infekcím a dalším nemocem. Navíc obsahuje přírodní antioxidanty, takže váš organismus bude více chráněný před volnými radikály.

Vaše trávením vám poděkuje

Díky vysokému obsahu vlákniny je mišpule skvělá pro zdraví trávicího systému. Podporuje pravidelnou činnost střev, zmírňuje zácpu a pomáhá při žaludečních potíží. Tradiční medicína ji také využívá při léčbě průjmu a střevních zánětů.

Díky draslíku podpoříte činnost srdce

Pravdou je, že mišpule je plná i draslíku, který dokáže rapidně snížit riziko srdečních onemocnění, díky regulování krevního tlaku. Navíc má mišpule  nízký obsah tuku a sodíku, což z ní činí ideální potravinu pro udržování zdravého kardiovaskulárního systému.

Pomocník při detoxikaci

Plody mišpule jsou známé svými močopudnými účinky. Podporují tedy i zároveň přirozenou detoxikaci organismu a zdravou funkci ledvin. Díky tomu se tělo zbaví toxinů, které by jinak podporovaly vznik zánětů.

Foto: Pixabay

Zastavte na chvíli procesy stárnutí

Antioxidanty jsou známé i tím (především flavonoidy a fenolové sloučeniny), že přispívají k udržování mladistvého vzhledu pokožky. Neutralizují volné radikály, které způsobují stárnutí buněk a podporují pružnost a zdraví kůže.

Jakou formou zahrnout mišpuli do jídelníčku?

  • Čerstvé ovoce: mišpule chutnají nejlépe, když jsou zralé a jsou jemně sladkokyselé
  • Domácí marmelády: ideální způsob, jak mišpule zachovat a užívat si všech jejich účinků po celý rok
  • Čaje a odvary: sušené plody se odjakživa používaly pro léčivé nápoje
  • Dezerty: můžete je zahrnout do koláčů, smoothie nebo jako přírodní sladidlo

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38586220/, https://www.researchgate.net/publication/273941376_Medicinal_benefit_and_usage_of_medlar_Mespilus_germanica_in_Gilan_Province_Roudsar_District_Iran

Náhledové foto: Pixabay