Moringa prášek: Jak ho jíst?
Moringa je produktem zařazeným mezi superpotraviny. Často je nazývána stromem života. V obchodech je dostupná ve formě prášku, v kapslích i jako olej. Každý z těchto produktů se konzumuje trochu jinak. Jak konzumovat moringu ve formě prášku?
V tomto článku najdete:
- Moringa ve formě prášku – chuť
- Dávkování moringy
- Jak konzumovat moringu ve formě prášku?
- Jak jíst moringu pro hubnutí? Hromada receptů.
Moringa ve formě prášku – chuť
Moringa ve formě prášku je získána sušením a mletím listů tohoto stromu. V této formě může být použita jako přísada do polévek, salátů, koktejlů, kaší. Všude tam, kde je možné snadno rozptýlit trochu zeleného prášku tak, aby nebyl vidět.
Sušené listy moringy některým lidem připomínají zelený ječmen. Má bylinkovou chuť a není zcela neutrální. Je třeba být opatrný, když ji chcete přidat do sladkých dezertů, aby neovládla chuť pokrmu. Nejjednodušším způsobem je smíchání zeleného prášku s vodou a pití takto připraveného nápoje.
Někteří lidé vyrábějí čaj z moringového prášku – to je také dobrý nápad. Jakmile získáte trochu zkušeností, můžete moringový prášek používat jako koření k jídlům jako je lečo nebo pokrmy na bázi luštěnin, ke kterým skvěle ladí.
Dávkování moringy
Jako přísada do ranní kaše nebo sladkého pokrmu (jogurt s ovocem) stačí půl čajové lžičky do mísy střední velikosti. Je obecně přijímáno, že optimální dávka moringy ve formě prášku by měla být ¼-½ čajové lžičky dvakrát denně.
Jak konzumovat moringu ve formě prášku?
Moringa ve formě prášku je populární superpotravinou s mnohastranným využitím v kuchyni. Skutečně ji můžete používat téměř všude, kde máte chuť. V praxi může být moringový prášek využíván při přípravě:
- koktejlů a ovocných smoothie;
- nápojů a šťáv;
- různých druhů sladkých dezertů;
- omáček a dresinků do salátů;
- chleba a sladkého pečiva.
Stojí za zmínku, že moringový prášek má také uplatnění v kosmetice a často je používán např. jako maska na obličej. Recept, jak používat moringu na obličej, najdete v článku: Moringa a její vlastnosti.
Jak jíst moringu pro hubnutí? Hromada receptů
Nejjednodušším způsobem, jak konzumovat moringový prášek, je smíchání s libovolnou přírodní ovocnou šťávou, např. jablečnou nebo pomerančovou. K tomu můžete také použít například kokosovou vodu nebo prostě obyčejnou vodu. Je dobré přidat do takového nápoje trochu jablečného octa, který vyváží chuť moringy a zároveň podporuje trávení a detoxikaci organismu.
Foto: zdravoslav.cz
Ovocný džus s moringovým práškem
Složení:
- 1 sklenice oblíbeného ovocného džusu
- 1/2 lžičky moringového prášku (k dostání zde)
- 1/2 lžičky jablčného octa (volitelně)
Příprava:
- Moringový prášek a jablčný ocet rozpusťte ve sklenici ovocného džusu.
- Pijte dvakrát denně.
Latte bez kofeinu s moringou
Složení:
- 1 sklenice libovolného rostlinného mléka (např. mandlového) nebo kravského
- 1 lžička moringového prášku (k dostání zde)
- 1 lžička javorového sirupu
- špetka cejlonského skořice podle chuti
Příprava:
- Mléko vytvořte do pěny pomocí šlehače. Pokud nemáte šlehač, jen mírně ohřejte mléko v hrnci.
- Do mléka přidejte moringový prášek a javorový sirup.
- Podávejte v oblíbeném hrnku!
Banánový krém s moringou
Složení:
- 1/2 sklenice rostlinného mléka dle výběru
- 3 zmrazené zralé banány
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička cejlonského skořice
- 1 lžička moringového prášku (k dostání zde)
- rozpuštěná čokoláda nebo tekuté oříškové máslo
Příprava:
- Před začátkem přípravy krému vložte kousky banánů na 30 minut do mrazáku.
- Následně smíchejte všechny ingredience v mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
- Pokud je to nutné, můžete krém znovu vložit do mrazáku na přibližně půl hodiny, aby získal pevnou, hustou konzistenci.
- Podávejte s vybraným polevou, např. tekutým oříškovým máslem.
Moringový prášek lze také využít při přípravě různých typů příloh, jako jsou pesto, dresinky nebo dip.
Foto: zdravoslav.cz
Pesto z moringy
Moringový prášek můžete také využít v tradičním receptu na pesto. Smíchaný s piniovými oříšky a přidaný do těstovin chutná skvěle.
Složení:
- 1/8 sklenice čerstvých listů bazalky
- 2 lžíce čerstvého špenátu pro děti
- 2 lžíce čerstvé petržele
- 1/2 lžičky moringového prášku (koupíte zde)
- 2 lžičky mletého česneku
- 1/2 lžíce piniových oříšků nebo nasekaných mandlů
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- trochu soli
- špetka pepře
Příprava:
- V mixéru důkladně smíchejte moringu, bazalku, špenát, petržel, česnek, ořechy a citronovou kůru.
- Ochutnejte solí a pepřem.
- Do směsi přidejte sýr a olej, poté znovu smíchejte.
- Nejlépe chutná podávaný s těstovinami.
Palačinky s moringovým práškem
Pokud máte chuť na něco sladkého, můžete připravit tradiční palačinky, samozřejmě s trochou moringového prášku.
Složení:
- 1/2 lžičky moringového prášku (koupíte zde)
- 1 banán
- 1/3 sklenice mouky z hnědé rýže
- 1 sklenice ovesných vloček nebo ¾ ovesné mouky
- 1 1/2 sklenice mléka
- 3 datle Medjool
Příprava:
- Vločky přidejte do mixéru a smíchejte na mouku. Můžete také použít hotovou ovesnou mouku.
- Do mixéru přidejte datle medjool a mléko a smíchejte, dokud se kousky datlí zcela nerozmělní.
- Poté smíchejte zbylé ingredience v mixéru.
- Až budou všechny ingredience v mixéru dobře smíchané, přidejte ovesnou mouku a znovu promíchejte do hladkého těsta.
- Můžete začít smažit palačinky. Na pánvi přidejte kokosový, řepkový nebo slunečnicový olej a počkejte, až se správně rozehřeje. Poté na pánvi vložte odpovídající porce těsta.
- Smažte palačinky 1-2 minuty z každé strany.
- Palačinky můžete podávat tradičně s javorovým sirupem nebo s dalšími přílohami, např. oříškovým máslem.
Chléb s moringou
Složení:
- 4 sklenice pohankové mouky
- Směs surových semínek (sezam, dýně, slunečnice)
- 3 drobno nasekané mrkve
- 2 šálky teplé vody
- 1,5 lžičky droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky moringového prášku
Příprava:
- Droždí rozpusťte v teplé vodě, poté přidejte všechny ingredience do mísy a promíchejte.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vytvoří vlhké těsto. K tomu můžete také použít mixér.
- Namažte malé pekáčky na chléb olejem a vložte těsto.
- Vložte je do předehřáté trouby na 200°C.
- Pečte moringový chléb asi 45-50 minut. Prověřte, zda je upečený pomocí špejle (po vbodení do chleba by měla vyjít čistá).
- Kůrka chleba by měla mít zlatohnědou barvu.
Náhledové foto: zdravoslav.cz
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.