Mozzarella: měkká, nebo tvrdá? Víte, jak ji správně používat
Mozzarella je bílý sýr ve tvaru koule. To vám řekne asi každý, koho se na ni zeptáte. Není to ale tak úplně pravda. Původem pochází tento sýr z oblasti Battipaglia v Itálii. Tradičně se vyrábí z buvolího mléka, avšak častěji narazíte na levnější verzi – z kravského mléka. Mozzarella může být měkká i tvrdá. Ta tvrdá má lehce nažloutlou barvu a tužší konzistenci. Používá se často na pizzu. Měkká mozzarela je bílá a skladuje se ve slaném nálevu, aby si co nejdéle zachovala svou čerstvost.
Mozzarella má několik druhů
Existuje několik druhů mozzarelly:
- Mozzarella fior di latte – jedná se o nejoblíbenější druh, vyrábí se z kravského mléka. Může být plnotučná (na 100 g obsahuje asi 17 g tuku) nebo odtučněná (9 g tuku).
- Pecorella – vyrobena je z kozího nebo ovčího mléka.
- Mozzarella di bufalas – vyrábí se z buvolího mléka. Je nejtučnější ze všech druhů.
Foto: Pexels
Výroba mozzarelly
Mléko se musí zahřát na správnou teplotu. Poté přidáte syřidlo, které způsobí, že se mléko srazí – a vznikne sýr. V této chvíli se výrobci zaměřují na tvarování. To se provádí tak, že se sýr přelije vařící vodou, čímž získáte jednotlivá vlákna. Z těch tvoříte klasické kuličky. Hotové kuličky se vloží do horkého nálevu, kde získají svou chuť.
Mozzarella a hubnutí
Mozzarella obsahuje spoustu bílkovin, avšak pro zařazení do jídelníčku je příliš tučná. Pokud se snažíte zhubnout, můžete ji konzumovat v omezeném množství. Tak například pro ženu o hmotnosti 60 kg odpovídá jedna porce mozzarelly asi 60 g, což je cca polovina kuličky. Mozzarella obsahuje velké množství vápníku a fosforu, zinku, selenu a vitamínu B12. Pozor ale na nasycené tuky, ty totiž mohou při nadměrném množství způsobit kardiovaskulární onemocnění. Jakkoli má mozzarella neutrální chuť, stále obsahuje hodně soli, které se při hubnutí vyhýbáme.
Použití v kuchyni
Nevíte, jak použít mozzarellu? Můžete si připravit klasický salát caprese (mozzarella, bazalka, rajčata) nebo ji přidat do jakýchkoli salátů. Hodí se také do sendvičů, těstovin či zapečených brambor. Můžete ji použít také na domácí pizzu. I když mozzarella patří mezi tučné sýry, stále ještě obsahuje méně tuky, než jiné druhy sýra (niva, eidam, gouda ad.). Použít se tedy dá do vařených i nevařených pokrmů.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/mozzarella/
https://www.researchgate.net/publication/270126688_Preparation_and_Quality_Evaluation_of_Mozzarella_Cheese_from_Different_Milk_Sources
Foto: Pexels