Mrkev a med: spolehlivý lék na kašel, nachlazení a chřipku

Mrkev

Mrkev je skvělý společník pro podzimní a zimní čas. Má totiž vlastnosti, které pomohou zbavit se kašle a zkrátit dobu nachlazení. Má expektorační a antioxidační účinky. Není proto divu, že se z ní vyrábí léčivý sirup, který čistí dýchací cesty od hlenu a zklidňuje podráždění hrdla. Kromě toho se ví i o jiných zdravotních přínosech mrkve, které díky tomuto sirupu můžete získat. Pojďme se na ně podívat blíže.

Mrkev jako lék na chřipku

Mrkev je přírodní lék, který pomáhá proti zahlenění a kašli. Na rozdíl od některých komerčních druhů sirupů proti kašli, neobsahuje ten z mrkve žádné chemikálie. Mrkev může podpořit léčbu takových příznaků onemocnění, jako je ucpaný nos, horečka i celkové nepohodlí. Tato zelenina obsahuje antioxidanty a vitamíny, které jsou prospěšné pro činnost imunitního systému. Bohatá je také na vitamín C, který obecně pomáhá bojovat proti různým infekcím.

Med

Foto: Pexels

Med zkracuje nachlazení

I když se na přípravu mrkvového sirupu dá použít i obyčejný cukr, doporučujeme med. Má totiž antibiotické a antivirové vlastnosti. To znamená, že brání růstu viru a prospívá zdraví dýchacích cest. Uklidňuje podrážděné hrdlo a redukuje množství hlenu. Navíc skvěle chutná. Protože je poměrně silným alergene, nepodáváme ho dětem mladším jednoho roku.

Mrkev a med součástí sirupu

Sirup na kašel vyrobený z těchto dvou ingrediencí je poměrně rychlý. Na rozdíl od rýmovníkového sirupu nepotřebuje čas na odležení. Vyrobíte ho v rámci několika minut. výhodou je i nízká cena mrkve, a to včetně té v bio kvalitě. Sladká chuť sirupu vyhovuje dětem i dospělým. Na jeho výrobu budete potřebovat:

  • 5 středně velkých kusů mrkve,
  • 120 g medu,
  • šťáva z poloviny citronu.

Mrkev omyjte a nastrouhejte na jemno. Krátce povařte s vodou, aby změkla. Poté slijte a rozmixujte na pyré. Ochuťte medem a citronem a slijte do láhve. Uchovávejte v lednici. Je dobré nechat směs naležet jeden den před užíváním. Pro okamžitou úlevu si ale můžete dát hned.

Užívání mrkvového sirupu

Pokud jste nachlazení, užívejte 2 polévkové lžíce sirupu každé 4 hodiny. Pokud chcete užívat na podporu imunity (prevenci proti chorobám) užívejte každý den jednu polévkovou lžíci na lačný žaludek. Sirup si můžete naředit ve sklenici teplé vody nebo jej přidejte do čaje (počkejte až nebude moc horký).

Další přínosy mrkvového sirupu

Kromě již zmíněných může být mrkvový sirup prospěšný pro dosažení celkové pohody. Obsahuje beta-karoten a lutein, které jsou prospěšné pro zdravý zrak. Vitamíny A a C chrání pokožku a pomáhají jí zachovat zdravý vzhled. Má antioxidační účinky, díky kterým se snižuje dopad volných radikálů v těle. Za zmínku stojí též obsah vlákniny, která je snadno stravitelná a podporuje funkce trávicího systému. Mrkvový sirup bojuje proti zadržování vody v těle a snižuje zánětlivé reakce.

Zdroje info:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9607575/

https://steptohealth.com/carrot-syrup-for-the-flu-benefits-and-preparation/

https://www.mp-engineering.co.uk/can-carrots-help-relieve-and-treat-a-cough-are-they-beneficial-during-the-flu-season/

Foto: Pixabay