Mungo fazole: bohatství skryté v jejích klíčcích
Mungo fazole v podstatě ani fazolemi nejsou. Tento název se však uchytil, a tak je tak již bez rozmyslu titulujeme. Mungo je ve skutečnosti zelená sója, takže pokud najdete balíček s názvem mungo sója, je to totéž, co mungo fazole. Právě mungo fazole jsou neoblíbenější mezi všemi luštěninami, které se používají k nakličování. Dejte si ale pozor, při naklíčené mungo fazole mají větší objem, takže to s nakličováním nepřehánějte s množstvím.
Proč jíst klíčky?
Klíčky si můžete připravit z různých druhů luštěnin (pozor na některé fazole, po naklíčení mohou být jedovaté), obilovin (vhodná je zejména pohanka, pšenice a další) nebo bylinek (hořčice, řeřicha atd.). To, proč to děláme, je obsah živin. Klíčky obsahují mnohonásobně vyšší množství prospěšných látek než luštěniny, obiloviny nebo bylinky, které bychom zkonzumovali vařené nebo jen tak. V klíčcích je ukrytá síla: dává to smysl, protože rostlina potřebuje hodně síly, aby mohla vyrůst.
Mungo fazole: Zdroj obrázku Pixabay.com
Jak na nakličování?
Na začátku musíte dát mungo fazole nabobtnat, jako byste je chtěli vařit. Dejte je do misky (na poprvé postačí menší hrstka mungo fazolí) a zalijte je vodou. Možná na povrch vyplavou nějaké nečistoty – ty seberte. Poté mungo fazole propláchněte v sítku pod tekoucí vodou. Znovu je vraťte do misky, zalijte vodou (vody by mělo být třikrát více než mungo fazolí) a nechte odstát přes noc. Až se k nim druhý den vrátíte, budou o něco větší, podobně, jako to vidíme u klasických fazolí nebo čočky.
V čem nechat naklíčit?
Je v podstatě jedno, v čem budou fazole klíčit. Někdo upřednostňuje PET láhev, do které udělá díry menší, než jsou samotné mungo fazole. Někdo klíčí v misce nebo ve sklenici. Je to v podstatě jedno. Nepotřebujete ani speciální nakličovací misky, které se prodávají. Pokud budete pěstovat v proděravěné PET lahvi, usnadníte si práci. Nakličování v misce totiž znamená, že mungo fazole budete přesypávat do síta a pak zpět do misky.
Jak proplachovat?
Nyní, když už máte nabobtnalé mungo fazole, znovu je propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Poté je umístěte do nádoby, kterou jste vybrali pro nakličování. Umístěte je na tmavé místo (nebo je přikryjte tmavým hadříkem) a dejte je někam, kde bude teplota od 19 do 21 °C. Každé ráno a večer klíčky propláchněte ve studené vodě – zde přichází výhoda proděravěné PET lahve – klíčky nemusíte přesypávat. Semínka musí být neustále vlhká a proplachováním navíc zabráníme hnilobě.
Kdy jsou klíčky připravené ke konzumaci?
U mungo fazolí je doba nakličování asi jen dva dny. Každé semeno to má trochu jinak, ale poznáte to velice snadno – z každé jedné fazole bude trčet zelený ocásek, tedy námi kýžený zelený klíček. Jakmile máme dostatečně veliké klíčky, uschováme je v nádobě nebo v mikrotenovém sáčku v lednici, kde se proces klíčení zastaví. Klíčky lze uchovávat v lednici po dobu asi 7 dní.
Klíčky mungo fazole: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com