Mýty o vláknině: proč ji tolik potřebujeme
Vláknina je velice důležitá živina, kterou k životu potřebujeme. Většina lidí jí ale přijímá mnohem menší množství, než je potřeba. Díky vláknině máme delší pocit sytosti, což vede k tomu, že konzumujeme méně jiných potravin – a hubneme. Dále pak je prospěšná, protože pomáhá zajišťovat pravidelnou funkci trávicího systému (zvyšuje objem stolice, díky čemuž dochází k pravidelnému vyprazdňování a efektivnějšímu čištění střev). Kolem vlákniny ale existuje také spousta mýtů, které je na čase vyvrátit.
Mýtus č. 1: Existuje pouze jeden typ vlákniny
- Pokud se podíváte na obsah vašich potravin, najdete kolonku „vláknina“. Už se nerozlišuje, jestli se jedná o vlákninu rozpustnou nebo nerozpustnou. Ve skutečnosti totiž potřebujete oba dva druhy. Nerozpustnou vlákninu někdy nazýváme „suchou“ vlákninou, protože je obsažena zejména v suchých produktech, jako jsou otruby, celozrnné produkty, semena a slupka ovoce. Nerozpustná vláknina je tak, která zahušťuje stolici a pomáhá posunovat potraviny trávicím traktem – působí tak proti zácpě.
- Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a vzniká gelovitá látka, které zpomaluje trávení, díky čemuž dochází ke stabilizaci hladiny cukru v krvi. Tělo má více času pro vstřebávání živin. Rozpustnou vlákninu najdeme v banánech, luštěninách, chia či konopných semíncích.
Foto: Pixabay
Mýtus č. 2: Čím více, tím lépe
Bohužel není pravda, že čím více vlákniny sníme, tím zdravější budeme. Problémy dělá zejména nadbytek nerozpustné vlákniny. Příliš mnoho vlákniny se projevuje plynatostí, nadýmáním a bolestmi žaludku. Muži by denně měli zkonzumovat asi 38 g vlákniny, ženy o 10 g méně. Někdy se ale problémy mohou vyskytnout také v případě, že jste najednou začali jíst dostatečné množství vlákniny. Nevylučujte ji proto, ale zaměřte se na jednodušší druhy vlákniny, jako je špenát, chřest či houby.
Mýtus č. 3: Při průjmu se vláknině vyhněte
Na průjem se už od nejmenších dětí doporučuje banán, což je jeden z velmi bohatých zdrojů vlákniny. Je pravdou, že zejména nerozpustná vláknina vede k průjmu, avšak rozpustná vláknina může průjem naopak zastavit. Zpomaluje totiž trávicí trakt.
Mýtus č. 4: Vláknina a prebiotika jsou to samé
Všechna prebiotika jsou vlákninou, avšak ne všechna vláknina jsou prebiotiky. Z toho plyne, že prebiotika jsou pouze druhem vlákniny. Jsou důležité, protože poskytují živiny pro přátelské bakterie ve vašem střevě. Prebiotika se nachází v celé spoustě produktů, jako je pektin (obsažený v jablcích), hořká čokoláda, škrob (kukuřice, oves, čočka), celozrnné a fermentované potraviny (kysané zelí, kimchi).
Zdroj: https://www.doctorkiltz.com/fiber-myth/
Foto: Pixabay