Na lepší trávení se hodí čaje z kmínu i řebříčku
Jestliže vás často trápí například nadýmání, křeče žaludku a střev nebo potíže s trávením, pak vyzkoušejte osvědčené zdroje z domácí lékárničky. Dnes máme pro vás dva šikovné tipy: pro jeden budete muset sáhnout do spíže, druhý vám divoce roste hned za prahem dveří.
Kmín kořenný (Carum carvi) není jen skvělým kořením. Uplatní se i jako léčivá bylinka. A zdatně mu sekunduje i řebříček lékařský (Achillea milefolii).
Kmín pro lepší funkci žaludku a střev
Kmín je vhodné zejména jako prevence proti nadýmání. Pomáhá v případě, že konzumujete jídla, která „nafukují“, ale dokáže také optimalizovat funkci střev nebo vás zbaví křečí hladkého svalstva, které často doprovázejí např. střevní infekce (ale také bolestivou a dlouhou menstruaci).
Zdroj obrázku: Pixabay.com
A jak kmín užívat? Vždy nejlépe mletý nebo drcený. Stačí vzít 10 gramů kmínu a přelít ho hrnkem horké vody. Po deseti minutách čaj přeceďte a vypijte. Mohou ho užívat těhotné ženy nebo malé děti. Těm však množství kmínu snížíme na dva až tři gramy.
Řebříček povzbudí zažívání a nakopne trávení
Jestliže máte problém s trávením těžkých jídel, vyzkoušejte čaj z řebříčku lékařského. Jednu lžíci sušené bylinky přelijte šálkem horké vody a nechte 10-15 minut vylouhovat. Poté přeceďte a vypijte. Užívejte 3x denně, ovšem ne déle než tři týdny.
Řebříček pomáhá zejména s větší tvorbou žluči a žaludečních šťáv. Podporuje chuť k jídlu a díky svým dezinfekčním účinkům potlačuje také infekce ve střevech. Stejný čaj pomůže také s nachlazením a infekcemi horních cest dýchacích, protože dokáže sliznice účinně zbavit virů i bakterií.
Léčebnou kúru z řebříčku si však dopřávejte nejvýše po dobu čtyř týdnů. Poté je nutné kvůli usazujícím se toxinům absolvovat nejméně stejně dlouhou přestávku v užívání.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.