Náhražky mouky: co může nahradit pšeničnou a žitnou mouku

Bez lepku

Lidé, kteří se rozhodnou vzdát se pšeničné nebo žitné mouky (například ze zdravotních důvodů nebo za účelem hubnutí), mají mnoho zajímavých alternativ. Možná jen toužíte po tom, některé své pokrmy odlehčit. Některé druhy mouk a bezlepkových potravin už jistě znáte. Co můžete dát do svých pokrmů místo tradiční mouky?

Quinoa

Neobsahuje lepek a navíc má nižší glykemický index ve srovnání s běžnou moukou. Má více vápníku než mléko a hodně bílkovin. Může být použita při pečení, místo kaše, v dezertech a polévkách. Její použití je zkrátka téměř tak univerzální, jako u samotné pšeničné či žitné mouky.

Pohanka

Pohanka se dříve používala hojně, dnes se už však jedná o poněkud zapomenutou surovinu. V poslední době se ale hodně hovoří o jejím prospěchu na lidské zdraví a pohanka zaznamenává opět vzestup. Obsahuje spoustu hořčíku, vlákniny, vápníku a vitamínů B. Již dnes můžete najít mnoho receptů, které používají pohanku místo mouky. Používá se také k přípravě těstovin a palačinek.

Bezlepkový chléb

Bezlepkové chleby: Zdroj obrázku Commons.wikimedia.org

Amarant

Amarant je málo známá plodina. Obsahuje spoustu snadno stravitelných bílkovin, je bohatá na vápník a železo. Může být použit na pečení, koláče a palačinky.

Mandle

Mandlová mouka je jedna z nejoblíbenějších náhražek klasické mouky. Dodává výrobkům lehkou mandlovou příchuť. Je bohatá na vitamín E. Její hlavní nevýhodou je poměrně vysoká cena.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se získává ze sušené kokosové dužiny, ze které se navíc odstraňuje tuk. Po rozemletí získáme bílý prášek, který lze snadno použít jako obyčejnou mouku. Obsahuje hodně vlákniny a bílkovin.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je poměrně levná, což ji činí velice oblíbenou. Obsahuje vitamíny ze skupin B, A a E, stejně jako draslík a hořčík. Je ideální pro výrobu palačinek, tortilly, zahušťování polévek, omáček a jako povlak. Chutný je také chléb z kukuřičné mouky.

Rýžová mouka

Místo pšeničné mouky lze použít také rýžovou mouku. Nejoblíbenější je bílá rýžová mouka, ale vyrábí se také z hnědé rýže. Obsahuje spoustu vitamínů B, vlákninu, hořčík a zinek. Může být použita k přípravě dezertů.

Proso

Mouka z prosa poskytuje kromě vitamínů B také železo a měď. Je ideální pro zahušťování omáček a polévek. Má však charakteristickou, lehce hořkou dochuť, proto stojí za to ji míchat s jinými moukami, zejména při výrobě palačinek nebo koláčů.

Bezlepkový: Zdroj náhledového obrázku Commons.wikimedia.org