Náš tip na knižní novinku: Přírodní stravou ke zdraví
Už delší dobu uvažujete o změně vlastního jídelníčku a prakticky celého životního stylu? Pokud ano, rozhodně se vyplatí inspirovat se. Ideální je, než se rozhodnete, jakou cestou se vydáte, načerpat co nejvíce informací. A právě ty přináší kniha Paula Pitchforda nazvaná příznačně Přírodní stravou ke zdraví. O faktu, že stravování má na lidský organismus a jeho správné fungování velký vliv, není třeba nijak pochybovat. Tento kompletní teoretický i praktický průvodce přináší principy a postupy, které každému pomohou objevit optimální způsob stravování. A to nejen zdravému člověku. Podrobně rozebírá nejrůznější onemocnění z pohledu západní i východní medicíny a přitom poskytuje zasvěcené rady ohledně životního stylu a zejména stravování nemocných. Nabízí jednoduché, ale o to cennější informace o léčbě stravou. Ať už jde o prosté doporučení potravin, které pomáhají při obyčejném nachlazení, nebo návrhy složení jídelníčků, jež prospívají při léčbě alergií, cukrovky, astma, krevních poruch i rakoviny a mnoha dalších onemocnění. V následujících řádcích pro Vás poodhalíme, co vlastně kniha nabízí. Budeme se soustředit na hlavní myšlenky a nezapomeneme ani zmínit samotnou osobnost autora Paula Pitchforda.
Propojení východní a západní moudrosti
Autor knihy se snaží ve svém díle propojit dva zdánlivě odlišné světy. Západní a východní moudrost se v mnohých věcech rozcházejí. Nicméně v jistých oblastech se obyvatelé Evropy mají od východní medicíny způsobu života co učit. Důraz klade na zásady tradiční čínské medicíny a ájurvédy. Právě v obou těchto oblastech tkví klíč ke zdravému životu, dlouhověkosti a odbourání všudypřítomného stresu.
Základem zdravé stravy je kvalita potravin
P. Pitchford hovoří především o tom, že nejdůležitější ve stravování je jakost konkrétních potravin, jež konzumujeme. Upozorňuje na průmyslové zpracování mnohých z nich, což se samozřejmě negativně podepisuje na lidském zdraví. Hovoří o tom, že základem jídelníčku by měly být lokální čerstvé produkty plné vitamínů, správných tuků a lidskému organismu prospěšných látek. Přirozená přírodní kvalitní výživa je pro něj alfou a omegou v předcházení různým chorobám, a to i degenerativního charakteru.
Cenné rady při přechodu ke zdravé stravě
Velkým problémem mnohých z nás je to, že se nedokážeme vzdát některých průmyslově zpravovaných produktů. Autor radí, jakým způsobem je vhodné plynule přejít ke stravě, jež bude obsahovat převážně celozrnné obiloviny a zeleninu v čerstvém přirozeném stavu. Mimo jiné se také soustředí na duchovní stránku věci. Právě rozvoj osobnosti v duchovní nehmotné rovině je pro něj velmi důležitý. Vede totiž k nalezení tolik nezbytné životní rovnováhy, jejíž součástí zdravá strava určitě je. Čtenáři jistě ocení i více než 300 zajímavých vegetariánských receptů. Podnětné jsou i stránky věnované diskuzi o nejrůznějších potravinách.
Kdo je Paul Pitchford?
Paul Pitchford je léčitel a myslitel věnující se výzkumu ve výživě. Jeho poznatky nejen z oblasti nutriční terapie jsou velmi přínosné a inspirují lidí již několik desítek let po celé planetě. On sám se učil od mistrů zenové meditace, tchai-ťi a také tradiční medicíny v Číně. Jeho práce se staly podkladem pro mnohé stravovací filozofické názory současného světa. Samotná kniha byla přeložena do více než 7 jazyků.
PITCHFORD, Paul. Přírodní stravou ke zdraví. 752 stran. Přeložila Tereza Bernhartová. Nakladatelství BETA Dobrovský. 2017 ISBN 978-80-7306-861-5
Zdroj náhledového obrázku: knihybeta.cz
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.