Negativní kalorie v potravinách
Strategie stravování založená na negativních kaloriích spočívá v tom, že jíte potraviny, na jejichž trávení vyvinete více energie, než přijmete jejich konzumací. Typickým příkladem je například celer, který je v tomto ohledu číslem jedna. Ve 100 g celeru je obsaženo asi 16 kcal. Na jeho trávení je využito až 95 kcal. Takže 79 kcal musí být využito z tělesných zásob (tukových). Tento typ stravování není vhodné dodržovat po dobu více než 2 týdny.
Ovoce a zelenina
Z výše uvedeného je zřejmé, že budeme konzumovat potraviny, které nejsou příliš energeticky náročné. Z ovoce a zeleniny vybíráme takové druhy, které mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, vody a enzymů, které napomáhají spalování tuků a trávení obecně. Vysoký obsah vlákniny má pozitivní vliv na trávení člověka a navíc navozuje pocit sytosti po delší dobu. Ovoce a zeleninu konzumujeme nejlépe syrové, popřípadě dušené na páře. Vyrobit si můžete také koktejly nebo pěny (bez mléka či jogurtu).
Foto: Pixabay
Produkty s negativní energetickou bilancí
Mezi tyto produkty patří především zelená zelenina, jako je brokolice, chřest, zelí, špenát, hlávkový salát, okurky a kapusta. Kromě nich byste měli do svého jídelníčku zařadit také celer, řepu, mrkev, cibuli, pórek a cuketu. To znamená, že stravování s pomocí negativních kalorií je založeno především na zelenině. Kalorická hodnota tohoto druhu potravin je obvykle poměrně nízká. Ve stravě by se ale rozhodně mělo vyskytovat také ovoce.
Vhodné ovoce
Ovoce je zdrojem přírodních cukrů, které slouží jako zdroj energie. A i přesto, že jejich kalorická hodnota je vyšší, než u zeleniny, stále ještě mají negativní kalorickou bilanci. Mezi toto ovoce patří zejména vodní meloun, ananas, grapefruit, žlutý meloun, borůvky, maliny, jahody, broskve a švestky.
Bylinky v negativní kalorické stravě
Z bylinek zvolte kopr, mátu, tymián, bazalku a pampelišku. Používejte také chilli papričky (také ve formě kajenského pepře), protože ty potlačují chuť k jídlu, zejména co se sladkostí a tučných jídel týká. Chilli paprička navíc snižuje objem tukové tkáně a zvyšuje metabolismus. Bylinky používáme k ochucení potravin, vyhýbáme se ale soli. Při dodržování kalorické stravy byste měli pít hodně tekutin, nejlépe vody.
Negativní účinky negativní kalorické stravy
Ovoce, zelenina i bylinky jsou zdravé, ale tento typ stravování není určen po dlouhou dobu. Negativní kalorická strava má nízký obsah například bílkovin a tuků, které jsou prospěšné pro zdraví. Navíc po ukončení tohoto stravování obvykle dochází k jo-jo efektu. Zavádění negativně kalorických potravin do vaší každodenní stravy však může být velmi prospěšné – pomůže vám urychlit metabolismus a pomůže vám bojovat se zbytečnými kilogramy.
Zdroj: https://gymbeam.cz/blog/negativni-kalorie-mytus-nebo-idealni-zpusob-jak-zhubnout/
Foto: Pixabay