Nemá na vás zelený ječmen takové účinky, jaké jste si od něj slibovali? Na našem trhu jsou dva druhy
Zelený ječmen je mladou obilovinou, vyhledávanou pro četné zdraví prospěšné vlastnosti a pro množství užitečných látek. Patří do kategorie „superfood“ alias superpotravin a používal se už v dobách starých Římanů, ale v pozdějších dobách byly jeho vlastnosti zapomenuty.
Co obsahuje zelený ječmen
Přehled obsažených pozitivně působících látek je působivý. V zeleném ječmeni najdeme mimo jiné:
- vitamíny skupiny B (především hodně kyseliny listové ),
- vitamíny C, E, K,
- betakaroten,
- železo,
- hořčík,
- zinek,
- vápník,
- mangan,
- rostlinné hormony,
- aminokyseliny
- a vlákninu.
Foto: Pixabay
Působení zeleného ječmene
Díky tomu nabízí velmi komplexní působení na organismus. Zelený ječmen se mimo jiné používá k léčbě akné a kožních vředů, jako prostředek pro zdravé trávicí ústrojí, pro zmírnění bolesti žaludku, pro stimulaci střevní peristaltiky, při léčbě bolestí kloubů a dalších zánětlivých onemocnění.
Dále také velmi efektivně podporuje vylučování toxinů z těla a šikovně pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi. A díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů se používá v prevenci řady onemocnění a to nejenom těch civilizačních.
Není ječmen jako ječmen
Většinu těchto prospěšných vlastností však nabídne jen jeden typ sušeného ječmene – ten, který se získává pomalým sušením vylisované šťávy. Naopak zelený ječmen získávaný sušením samotných listů tolik zdravotních účinků nemá – jeho velkým benefitem je však vysoký obsah vlákniny.
Zdroj: https://www.domzdrowia.pl/artykul/mlody–jeczmien–dawkowanie–efekty–i–opinie–1679, https://www.prozeny.cz/clanek/hit-jmenem-zeleny-jecmen-opravdu-ma-tak-zazracne-ucinky-11968, https://bonavita.pl/mlody-jeczmien-na-odchudzanie-jego-stosowanie-szybko-przyniesie-upragnione-efekty, https://www.nustore.cz/magazin/jak-spravne-uzivat-mlady-jecmen/
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.