Není máslo jako máslo: Poznejte kvalitu
Na trhu se dnes setkáme se spoustou různých potravin vyznačujících se rozličnými vlastnostmi a kvalitou. I takové máslo nemusí být zrovna dvakrát jakostní. Odhalit tuto skutečnost bývá ale většinou velmi složité. Proto si na chleba často natíráme za stejné peníze máslo nekvalitní. Je třeba se zaměřit na konkrétní znaky, díky nimž vše poznáte. O jaké záležitosti se jedná? To vám prozradíme v následujících řádcích.
Něco poznáte už v obchodě
Už v momentu, kdy máslo nakupujete, můžete poznat, že se nemusí jednat o zrovna kvalitní produkt. Ani másla vyznačující se cedulkami garance jakosti skutečně kvalitní být nemusejí. Při nákupu se prostě podívejte na složení másla. Jestliže mezi tuky najdete také olej, můžete si být jistí tím, že část másla je tvořena margarínem. Olejovou složku nebrat a máslo raději vraťte zpět do regálu.
Pozor na název a podíl tuku
Jakýmsi základem másla je bezesporu co možná nejčerstvější smetana. Čím je více čerstvá, tím, je samozřejmě máslo kvalitnější. Určitě je ideální. když má mléko původ v některé z lokálních farem. Minimální podíl mléčného tuku u másla stanovený platnými nařízeními EU činí 82 %. Másla u nás tuto normu musí splnit a také nesmí obsahovat emulgátory a konzervační látky.
Máslo: Zdroj obrázku: Pixabay.com
Stačí se podívat na barvu a zakrojit nůž
Přirozené barva másla je smetanově žlutavá. Výrazně žlutá másla bývají dobarvována. Používá se sice přírodní barvivo, ale takové máslo mít nemusíte. Kvalitní máslo bude pevné a hladké. Vydrží delší dobu tvrdé. Stačí sledovat máslo při krájení. Když do něj zapíchnete nůž a jde podezřele rychle ven, máslo zřejmě příliš jakostní nebude. Falešným máslem bude nůž procházet naprosto pohodově.
Doba tání másla
Když se bude máslo rozpouštět, neměly by se na něm objevit olejové skvrny. Pozor i na bublinky. Kvalitní máslo bude samozřejmě logicky tát mnohem pomaleji. Nekvalitní máslo je mnohem mastnější, což budou deklarovat větší mastná oka.
Máslo: Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.