Nepočítejte kalorie, správnou porci sestavíte pomocí své dlaně
Dosáhnout štíhlé postavy není jen otázkou vzhledu, ale také celkového zdraví člověka. Pokud za den sníte jednu čokoládovou tyčinku a nic jiného, pravděpodobně budete štíhlí, nicméně vašemu zdraví to příliš svědčit nebude. Obzvláště když se takto budete stravovat dlouhodobě. Nedostatečné množství kalorií je totiž stejně škodlivé, jako jejich nadbytek. Abyste si stanovili přesnou velikost své porce a přitom nemuseli počítat kalorie, použijte jednoduchou metodu. Metodu stanovování velikosti porce na základě vaší dlaně.
Rozložení stravy
Množství kalorií, které máte za den zkonzumovat můžete zjistit podle hodnoty, které říkáme bazální metabolismus. Ta se počítá na základě vašeho věku, výšky a váhy. Tak například žena ve věku 30 let, vážící 65 kg a měřící 165 cm má doporučené množství kalorií stanovené na 1356 kalorií za den. Z tohoto množství by 25 % měla tvořit snídaně, 10 % dopolední svačina, 30 % oběd, 10 % odpolední svačina a 25 % večeře. Pro naši ženu by to bylo 339 kalorií na snídani a večeři, 135,6 kalorií na svačiny a 406,8 kalorií na oběd. Pokud bychom do tohoto počtu zahrnuli doporučené množství sacharidů, bílkovin, vlákniny a tuků, pak už by se mohlo zdát, že zdravé stravování je složité.
Foto: Pixabay
Metoda dlaně: jednoduchá metoda
A právě toto umí alespoň zčásti vyřešit metoda dlaně.
- Za den bychom měli sníst tolik bílkovin, co odpovídá dvěma velikostem dlaně. To znamená maso, ryby nebo luštěniny, které na talíři zaujmou stejný prostor, jako vaše dlaň. Přitom jednu porci si můžete dopřát na oběd, druhou porci třeba na večeři. Zkonzumované tuky by měly odpovídat velikosti vašeho palce.
- Tuků bychom měli sníst tolik, co odpovídá velikosti našeho palce – pozor opět za celý den!
- Množství sacharidů odpovídá velikosti vaší zatnuté pěsti. A zaměřit bychom se měli na celozrnné zdroje sacharidů.
Zelenina ve stravě
Vzhledem k tomu, že základ zeleniny tvoří voda, vitamíny a minerály, je jasné, že bude ve zdravé stravě opravdu hojně. Pokud použijeme metodu dlaně, měli bychom si dopřát asi dvě hrstky zeleniny v každé porci. Zelenina je nejlepší čerstvá, ale můžete použít také dušenou nebo vařenou na páře.
Zdroj: https://kobieta.interia.pl/porady/news-kontroluj-porcje-nie-kalorie,nId,2584507
Foto: Pixabay