Nepřítel vašich vlasů, způsobuje jejich nadměrné vypadávání
Na hlavě vám roste asi 100 000 vlasů. No u někoho je to možná víc. A nezapomínejme, že nám vlasy vypadávají každý den. Vypadávání se u každého projevuje z jiných důvodů. Může jít o stres, hormony, léky, nemoci a tak dále. Můžete si však pomoci některými prostředky a jídlem. A především životním přístupem k věci.
Proč dochází k nadměrnému vypadávání vlasů?
O nadměrném vypadávání můžeme mluvit, až při masivním řídnutím vlasů. Nejčastěji zatím stojí stres a hormonální výkyvy. Za hormonálními změnami může stát i špatná štítná žláza. Dokonce i nerovnováha estrogenu a testosteronu škodí vlasovým kořínkům. U žen k vypadávání vlasů dochází i během menopauzy. Častým nepřítelem je i nevhodná strava a životní styl.
Mezi další příčiny vypadávání vlasů se řadí:
- Hormonální antikoncepce
- Špatný krevní oběh
- Špatná strava
- Nadměrné užívání některých léků
- Nedostatek vitamínů
Tento probléme postihuje především osoby s mentální anorexií. Dokonce i ty, kteří prošli náhlým úbytkem hmotnosti. Trápení s vlasy si bohužel užijí i pacienti s lupénkou a cukrovkou. Za úbytkem vlasů může být i změna ročního období. Vlasy se nejčastěji mění na podzim a na jaře. Stejný jev můžete pozorovat na zvířecí srsti.
Jak zpomalit či zastavit jejich vypadávání?
Základem každé snahy je správná péče a jídelníček. Určitá vlasová kosmetika účinně bojuje proti řídnutí vlasů. Pečuje o pokožku hlavy a dodává ji vitamíny a živiny. Podpořit léčbu můžete stimulátory růstu. V případě, že si nejste jistí, jak zahájit léčbu, obraťte se na dermatologa. Ten zjistí celou anamnézu a bude chtít vědět vaše návyky. Pokud to bude nutné, vezme vám krev kvůli krevnímu obrazu.
Dermatolog si může vyžádat i rozbor samotného vlasu. Po kompletní analýze vám sdělí co, a jak. Mezitím si můžete dopřát vitamíny a minerály. Konzumujte potraviny bohaté na železo, zinek, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, B, C a E. Ty totiž podporují růst a zdraví vlasů. Proto neopomíjejte do jídelníčku zařadit špenát, lososa, ořechy, vejce a mrkev.
Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9710406/
Náhledové foto: Pixabay