Nezapomínejte na celer, který vám může pomoci s pletí

Celer

Nejpřínosnější je v surovém stavu, buď samotný, nebo v porci rozmixované zeleniny, ale můžete ho přidat i do polévek nebo dušených pokrmů. Celer přispívá k hubnutí a udržení nádherné pleti. Dodává tělu vlákninu, vitamíny a vodu. Je ideální pro jedince, kterým záleží na jejich vzhledu.

Jeho látky sráží krev

Celer obsahuje část důležitých živin, mezi které se počítají vitaminy, minerály, vláknina a látky zabraňující rakovině. Jeho nejdůležitějším doplňkem je voda. Je jedním z domácích léků na suchou pokožku, otoky, celulitidu a udržení vody v těle. Hydratuje pokožku, podporuje systém trávení tekutin a elektrolytů v těle. Je jedním ze zdrojů vitaminu K, přispívá ke srážlivosti krve a udržuje pevné kosti. Obsahuje vitamin C, který je nezbytný pro zdravý organismus a přispívá k asimilaci železa z potravy.

Podporuje obranyschopnost a ledviny

Je běžným zdrojem draslíku, přispívá k udržení běžného tlaku krve a k činnosti obranného systému. Povzbuzuje střevní peristaltiku a zabraňuje obstrukci střev. Podporuje činnost ledvin a jater při detoxikaci organismu. Stonky celeru obsahují důležité živiny, jako je listová kyselina, vápník, hořčík, fosfor a mangan. Kdo by měl jíst celer? Zejména lidé s onemocněním ledvin a cukrovkou, oslabenou imunitou a střevními problémy.

Úžasná součást jídelníčku

Fenykl a celer
Foto: Pixabay

Je to zelenina bohatá na vitamin A, který urychluje regeneraci pokožky. Navíc je skvělým zdrojem listové kyseliny, která podporuje funkci mozku. Syrový celer obsahuje velmi nízký glykemický index – necelých 32, což je výhodné pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Kromě toho obsahuje mimořádně málo kalorií – 20 na 100 gramů. Řapíkatý celer můžete jíst společně s paprikou a mrkví a jemným jogurtovým nálevem. Známou kombinací je celer s humusem nebo loupaným ořechovým máslem. Celerovou šťávu lze využít k vytvoření mimořádně špičkových zeleninových koktejlů, například smícháním se špenátem, jablečnou nebo citronovou šťávou. Chuť celerové šťávy nemusí být každému po chuti, a proto by mohlo být skvělým nápadem kombinovat ji s jinou zeleninou.

Zdroje info: ireceptar.cz, pestujeme.cz

Náhledové foto: Pixabay