Noni: moruše indická je plná antioxidantů. Kupte si šťávu z ní vyrobenou

Noni

Noni (Morinda citrifolia) je tropické ovoce, které roste v oblasti od Indonésie po Austrálii. U nás není toto ovoce příliš známé a narazit na něj jako na čerstvý plod je spíše raritou. Pokud tedy budete mít možnost ochutnat, rozhodně jí využijte. Všechny části ovoce jsou jedlé. Plody mají vejčitý tvar a při dozrávání mění svou barvu ze zelené až po žlutou. Po rozkrojení můžete vidět šťavnatou dužinu plnou tmavých semen. Z tohoto ovoce se vyrábí velmi oblíbená šťáva, která snižuje hladinu trygliceridů v krvi. Zakoupit si ji můžete i u nás.

Chuť ovoce noni

Ovoce má silnou a hořkou chuť. To je důvod, proč se šťáva připravená z ovoce často doslazuje nebo se používá v kombinaci s jinými složkami. Ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako je například vitamín C. Kromě toho je zdrojem železa, vápníku, draslíku, mědi, hořčíku, sodíku, zinku, fosforu, selenu. Jejich množství v ovoci se může značně lišit v závislosti na tom, kde a jak je ovoce pěstováno. Pokud tedy kupujete šťávu, je zapotřebí číst si štítky pro danou šarži.

Noni
Foto: Pixabay

Úleva od bolesti kloubů

Ovoce může pomoci tišit bolest. Vzhledem k protizánětlivým vlastnostem pomáhá lépe se s bolestí vypořádat a mírnit ji. A to i tu, která se týká kloubů. Šťávy přitom nemusíte vypít litry denně, postačí jen 15 ml dvakrát denně.

Noni je zdrojem antioxidantů

Antioxidanty odstraňují oxidační stres a oxidační poškození v buňkách, čímž fungují jako prevence proti různým onemocněním. Noni obsahuje takové antioxidanty, jako jsou flavonoidy, lignany, iritidy, antrachinony, kumariny, terpenoidy, steroly, mastné kyseliny a polysacharidy. Společně s obrovským množstvím vitamínu C mohou antioxidanty podporovat imunitní systém člověka.

Přínos pro kuřáky

Tabákový kouř může poškozovat buňky nejenom samotných kuřáků, ale také lidí, kteří jsou vystaveni pasivnímu kouření.  Noni může pomoci snížit oxidační stres způsobený tabákovým kouřem, který je plný toxických chemikálií a karcinogenů poškozujících DNA a způsobujících oxidační poškození v buňkách.

Noni pro zdraví srdce

Ovoce snižuje krevní tuk a cholesterol. Vzhledem k protizánětlivým účinkům je možné říci, že má potenciál snižovat rizikové faktory pro kardiovaskulární onemocnění. V současné době se zkoumá vliv konzumace tohoto ovoce (a šťávy z něj) v souvislosti se snížením krevního tlaku a srdeční frekvence.

Sportovci a hubnutí

Ovoce může zvýšit vytrvalost hned několika způsoby: prodlužuje dobu, po kterou se někdo unaví, snižuje oxidační poškození ve svalech a zvyšuje příjem kyslíku. Pro hubnutí je ovoce prospěšné také hned z několika důvodů: zvyšuje hladiny ghrelinu, který pomáhá udržovat tělo syté, snižuje viscerální tuk, snižuje krevní cukry a celkově zlepšuje faktory metabolického zdraví, jako je krevní cukr nebo inzulínová tolerance.

Zdroje info:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920423/

https://dietetycy.org.pl/10-najmniej-znanych-owocow/

 Foto: Pixabay