Nová léčba na alergii na arašídy možná zachrání spoustu dětí
Nová léčba nám dává naději, že toto onemocnění ohrožující život nás bude méně strašit. Pokud vaše dítě trpí tímto neduhem, jistě víte, jak nebezpečné je. Probíhající výzkum ovšem naznačuje, že naše děti budou moci jíst arašídy.
Výzkum se týká předškoláků a kojenců trpící alergií na arašídy. Přípravky pomáhají dětem překonávat potravinovou alergii. Výsledky jsou pozitivní a mohou změnit život, a dokonce i zachránit mnoho životů. V současné době máme přes 10,5 milionu lidí, kteří trpí touto chorobou. Víte, jaké to je, když možná po jednom kousnutí umřete?
V rámci tohoto nového programu docházelo k tomu, že děti do 4 let, které byly diagnostikovány na alergii na arašídy, si vybudovali toleranci na arašídy tím, že velmi opatrně a pod dohledem postupně požívaly nepatrná množství potraviny. A dávky se zvyšovaly postupně po mnoho měsíců.
Určitá fakta o alergii na potraviny
Abyste pochopili základní vědomí, představte si toto. Ať už jdete svačit, obědvat, večeřet nebo cokoliv jiného, jdete to dělat s vědomím, že to může být vaše poslední jídlo, které vás zabije. Takto se cítí člověk, který trpí potravinovou alergií.
Potravinová alergie je důsledek práce vašeho imunitního systému. Ten identifikuje danou potravinu jako škodlivou látku. Imunitní systém okamžitě zasáhne a spustí útočný stav, kdy začne aktivně uvolňovat protilátky, aby bojoval proti dané hrozbě. Reakce se projeví například ve formě kopřivky, zvracení a v nejhorších případech k zúžení dýchacích cest a smrti. Nyní se dá očekávat, že průměrně 2 žáci ve třídě trpí potravinovou alergií.
Arašídy jsou jedním z osmi hlavních potravinových alergenů, které způsobují nejzávažnější alergické reakce. Ve světě trpí alergií na arašídy více než 6,1 milionu lidí. Jedná se o nejčastější alergii u dětí. Přibližně 200 000 lidí ročně skončí na pohotovosti kvůli reakci na potravinovou alergii, například anafylaxi. To odpovídá jednomu výjezdu na pohotovost každé tři minuty každého dne. Pokud se podíváme hlouběji do čísel, zjistíme, že více než 40 % dětí s potravinovou alergií prodělalo závažnou alergickou reakci. Je zřejmé, o jak závažný problém se jedná.
Jak se změnil přístup při léčbě
Zhruba v 90. letech se začal rodit vysoký počet dětí s alergií na potraviny a lékaři se zasadili o to, aby byly vyřazeny z jídelníčku potraviny, které ohrožují životy – mléko, vejce, arašídy. Jejich názor se ale musel změnit, protože výzkumy ukazovaly, že vyřazení všech rizikových potravin nevede k lepšímu obratu. V roce 2015 náhle přišel obrovský přelom, kdy bylo odhaleno, že při včasném zavedení této potraviny se u ohrožených dětí snižuje rozvoj této alergie. Čili tato studie obrátila myšlenky o sto osmdesát stupňů.
Krůček po krůčku pro léčbu
Nynějším cílem je zdokonalovat léčbu, která momentálně jede na plné obrátky. V programu je zatím zapojeno více než 50 dětí. A zatím se snaží dosáhnout alespoň kousavé tolerance k arašídům. Což by znamenalo, že by děti mohly konzumovat dvě jádra bez sebemenšího projevu. To by mohlo zabránit tomu, že kdyby později náhodně pozřely potraviny s arašídy, nezabilo by je to.
U mnoha účastníků se ale objevují mnohem lepší výsledky. Co to znamená? Že by mohli v pozdějším věku jíst arašídy a arašídové pokrmy bez limitů, aniž by se to na nich nějak projevilo. Klíčové je, aby se začalo zavčas, protože reakce na potravinové alergeny jsou v raném dětství méně závažné.
Imunitní systém je u dětí dost tvárný a poněkud flexibilní, proto mohou být při správném vedení tolerantní. Vědci věří, že do budoucna by počet nakažených dětí mohl klesat.
Zdroje info: health.clevelandclinic.org, proalergiky.cz
Náhledové foto: Pixabay