Nové koření: běžně jej používáme, aniž jej doopravdy známe
Nové koření běžně používá do vývarů a omáček. V těchto pokrmech jej ale obvykle necháme jen uvolnit své aroma, pak celé kuličky vyjmeme a vyhodíme. Nové koření si ale můžete koupit také mleté. A to teprve poznáte jeho skutečné zdravotní účinky! Stejně jako u ostatních druhů nápojů platí, že ideální je namlít si je těsně před použitím do pokrmu. I tak je ale nové koření dost aromatické, takže to s jeho množství (navzdory prospěšným vlastnostem) nepřehánějte.
Co je nové koření?
Nové koření je silně aromatické koření. Získává se ze stromu s názvem pimentovník pravý (Pimenta dioica), který roste v Karibiku a Střední Americe. Nové koření jsou sušené plody tohoto stromu. Pokud by někdo nevěděl, jak nové koření chutná, popisuje se to jako směs skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Bobule se sbírají, když jsou zralé, a nechají se uschnout na slunci. Sušené plody se prodávají jako celé kuličky, mleté nebo se z nich extrahuje esenciální olej.
Foto: Pixabay
Kde se nové koření používá?
Nové koření je typické zejména pro jamajskou kuchyni. Obecně se ale velmi používá v karibské kuchyni. Rozšířeno je ale dnes už celosvětově. Nové koření se přidává do sladkých i slaných jídel, takže jej můžete použít i do dezertů a masitých pokrmů, do kari, chilli, polévek, omáček. Dokonce se z něj vyrábí i některé druhy likérů.
Jaké přínosy má konzumace nového koření?
Nové koření je známé především pro své protizánětlivé vlastnosti. Díky tomu může tlumit bolest v různých částech těla. Mohou za to aktivní složky v koření, které odstraňují zánět. Pomáhá proti bolestem spojených s artritidou, dnou, ale také s bolestmi svalů. Dokonce se používá i na bolest způsobenou hemoroidy. Kromě toho se používá také při problémech se zažívacím ústrojím. Podporuje funkci trávení a uklidňuje žaludek. Může pomoci odstranit takové stavy, jako je průjem, nevolnost, zvracení a zácpa.
Chcete posílit imunitu?
Nové koření má antibakteriální a protiplísňové účinky, zejména v souvislosti se žaludečními bakteriemi (E. coli a Listeria monocytogenes). Kromě toho, že napomáhá lepšímu trávení, má nové koření také vlastnost posilovat přirozenou imunitní reakci. Bakterie v potravinách mohou být neutralizovány ještě předtím, než se dostanou do lidského organismu a začnou škodit. Nové koření se může pochlubit také antioxidačními vlastnostmi, takže spoustě onemocnění dokáže pomoci zabránit i neutralizací potenciálně škodlivých volných radikálů v těle.
Zdroje info:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/allspice.html
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-allspice
Foto: Pixabay