Okurky: Jejich složení a vlastnosti jsou pro tělo nezbytné
Okurky mohou nabídnout pomoc při prevenci před infekcemi, udržování váhy a zlepšení trávení. A protože jsou rychle dostupné a snadno se konzumují, může si je dopřát každý. Okurky patří do čeledi tykvovitých neboli Cucurbitaceae, po boku dýní, tykví a melounů. Tento nízkokalorický přírodní produkt je plný vody a dalších doplňkových látek, mezi něž patří vláknina, vitaminy A, K a C, draslík a vápník. Jedna porce dosahuje téměř 100 gramů, což je třetina středně velké okurky.
Okurka i se slupkou:
- 15 kalorií
- 0,1 gramu tuku
- 3,6 gramu sacharidů
- 0,5 gramu vlákniny
- 1,7 gramu cukru
- 0,7 gramu bílkovin
- 16,4 mikrogramů vitaminu K (14 % denní hodnoty)
- 147 miligramů draslíku (3 % denní hodnoty)
- 2,8 miligramů vitaminu C (3 % denní hodnoty)
- 16 miligramů vápníku (1 % denně)
Přínosy okurek pro zdraví
Ať už máte rádi okurky syrové, nebo upravené, jejich konzumace prospěje vašemu zdraví. Jsou bohaté na látky zabraňující rakovině, které mohou zajistit vaše buňky a snížit pravděpodobnost trvalého onemocnění. Zde je šest způsobů, jak konzumace okurek prospívá vašemu zdraví:
Zvyšuje hydrataci
Každodenní pití vody je pro vaše zdraví životně důležité. To má vliv na:
- Trávení
- Bolesti kloubů
- Činnost ledvin
- Paměť a poznávání
- Regulace tělesné teploty
Ale v případě, že máte potíže s pitím vody, kterou vaše tělo potřebuje, okurky nabízejí křupavější variantu. Obsahují více než 96 % vody. Doplňte množství vypité vody tím, že okurky zařadíte do porce zeleninové směsi.
Posilují kosti
Okurky mají vysoký obsah vitaminu K – obrovskou odměnu pro dobrý stav kostí. Příjem dostatečného množství vitaminu K ve stravě snižuje pravděpodobnost zlomenin kostí a podporuje pevnou kostní hmotu. Pokud je hustota kostních minerálů nízká, zvyšuje to riziko osteoporózy.
Zlepšuje trávení
Voda v okurkách skutečně pomáhá asimilaci – díky ní vaše tělo rozkládá potravu a uchovává doplňky stravy. Vláknina v okurkách navíc udržuje snadný chod těla tím, že usměrňuje vývoj střev, takže si udržíte strategický odstup od zácpy.
Reguluje hladinu cukru
Mají nízký obsah kalorií, sacharidů a cukru. Voda a vláknina v okurkách vás navíc udrží déle syté. Okurky navíc přinášejí výhody pro osoby, které již nyní trpí cukrovkou. Mají vysoké skóre na glykemickém indexu (GI) – hodnotícím systému, který měří, jak rychle potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zdá se také, že látky zabraňující rakovině obsažené v okurkách by mohly pomoci zmírnit průběh cukrovky a snížit komplikace spojené s infekcí.
Zajišťuje boj proti rakovině
Okurky obsahují vysoké množství Cucurbitacinu B – rostlinnou sloučeninu, která má obranný vliv proti rakovinným buňkám. Okurkové slupky také pomáhají jako prevence před rakovinou. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, která snižuje ucpávání střev a chrání před rakovinou tlustého střeva.
Přispívá ke zdraví srdce
Draslík snižuje hmotnost krve tím, že snižuje dopady sodíku. Kombinace vysokého množství draslíku a sodíku obsaženého v okurkách může být pro váš krevní tlak správným krokem. Snížení krevního tlaku není jediný způsob, jakým okurky ovlivňují vaše srdce. Bojuje proti ateroskleróze – tukovým nánosům na stěnách tepen. A vláknina má vliv na snížení hladiny cholesterolu.
Zdroje info: health.clevelandclinic.org, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
Náhledové foto: Pixabay