Ovesné vločky: některé chyby z nich dělají kalorickou bombu

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou zdrojem cenných živin a vlákniny, což je něco, co zejména po ránu potřebujete. Abyste ale získali výživnou kaši, je zapotřebí vědět, jak ji správně připravit a co do ní přidat. Její výhodou je to, že je poměrně rychlá na přípravu. Z ovesných vloček si ale můžete připravit také dezert nebo svačinu. Ovesné vločky obsahují bílkoviny a celou řadu vitamínů a minerálů. Jmenujme například vitamín B1 a B6, vitamín E, železo či hořčík.

Ovesné vločky mají prebiotické vlastnosti

Díky prebiotickým vlastnostem zajišťují ovesné vločky správnou činnost střev a tím také imunitního systému. Díky obsažené vláknině máte pod kontrolou hladinu cukru v krvi a také normální hladinu cholesterolu. Vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin zabraňují tvorbě krevních sraženin a mají také preventivní účinky proti rakovině.

Ovesná kaše

Foto: Pixabay

Ovesné vločky a hubnutí

Ovesné vločky jsou skvělé pro toho, kdo se snaží hubnout. Samy o sobě jsou totiž nekalorické a obsahují velkou spoustu vlákniny. Ta kromě již zmíněných výhod nabízí také pocit sytosti po delší dobu. To znamená, že nebudete mít tak rychle hlad a měli byste sníst méně potravin. Díky tomu máte dostatek energie na celý den a nespořádáte tolik kalorií. Takže ovesné vločky se skvěle hodí při hubnutí, pomocníkem jsou ale také pro sportovce.

Základní ovesná kaše

K přípravě základní verze ovesné kaše vám poslouží tři suroviny: ovesné vločky, voda (nebo mléko) a špetka soli. Kdybychom ale měli jíst tuto kombinaci každý den, pravděpodobně by nás to rychle omrzelo. A tak si přidáváme další suroviny. Bohužel, ne všechny jsou zdravé a mohou tak z poměrně zdravého pokrmu vytvořit kalorickou bombu, která nebude příliš výživná. Zde je několik věcí, na co si dát pozor.

Slazení ovesných vloček

Cukr nebo javorový sirup snižují zdraví prospěšné vlastnosti ovesné kaši a navíc přidávají kalorie. Pokud vám to nestačí, uvádíme zde další důvody, proč se snažit cukru vyhýbat: urychluje proces stárnutí, může způsobit cukrovku, zvyšuje riziko vážných onemocnění (včetně rakoviny), snižuje imunitní odpověď, způsobuje zubní kazy. Pokud chcete sladit, zkuste to něčím jiným než je cukr a sladidla. Například kešu ořechy jsou přirozeně sladké. Možná budete potřebovat čas, abyste si na jejich chuť zvykli. Bez cukru můžete lépe vnímat přirozenou chuť ostatních potravin.

Pozor na mléko

I když se na přípravu ovesné kaše dá použít voda, většina lidí upřednostňuje mléko. Kaše má totiž lepší chuť. Avšak některé mléčné výrobky nebo rostlinné druhy mléka mohou obsahovat obsažený cukr! Pokud je chcete použít, podívejte se do jejich složení.

Žádná čokoláda

Ačkoli je lákavé přidat čokoládové lupínky sáhněte raději po zdravějších variantách. Vhodné jsou oříšky, semínka, čerstvé, mražené nebo sušené ovoce. Ty zlepší chuť ovesné kaše a současně zvýší její výživnost. U sušeného ovoce si dejte pozor na to, zda nebylo doslazeno.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-przygotowanie-zdrowej-owsianki-nie-popelniaj-tych-bledow-bo-,nId,6632318

https://www.womenshealthmag.com/food/a19945066/ruining-your-oatmeal/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/

Foto: Pixabay