Ovoce, které podporuje trávení. Díky vláknině i antioxidantům

Ovoce, jablka

Příliš mnoho nezdravých potravin může způsobit potíže se zažíváním. Úlevu pak může přinést dobře zvolená strava, jako je například vhodné ovoce. A jak dokazují některé studie, zdraví střev koresponduje s celkovým zdravím člověka. Důvodem může být též to, že střeva jsou zodpovědná za vstřebávání základních živin, podporu imunitního systému a efektivní nakládání s odpady. Ovoce může s trávením výrazně pomoci.

Ovoce může zlepšit trávení

Kouzlo se skrývá ve složkách, které jsou pro různé druhy ovoce společné: obsah vlákniny. Ta se vyskytuje především v jablcích, banánech či pomerančích. Některé druhy ovoce navíc obsahují enzymy, které napomáhají správné činnosti trávicího traktu. Spolehnout se můžete i na antioxidanty, které se nachází zejména v lesních plodech, jako jsou jahody, borůvky či maliny. Ty jsou prospěšné nejenom pro trávení, ale také v předcházení nejrůznějším chorobám.

Dejte si jablko denně

Co se týká obsahu vlákniny, tak nelze přehlédnout něco tak obyčejného, jako jsou právě jablka. Jsou sladká a bohatá na rozpustnou vlákninu. Rozhodně byste svá jablíčka neměli zbavovat slupky, protože právě v ní se soustředí největší množství vlákniny (což je důvod, proč právě jablečnou slupku jako takovou můžeme najít v některých snídaňových cereáliích). Jablka fungují též jako „krmivo“ prospěšných bakterií ve střevech a posilují tak jejich zdraví.

Banány jako ovoce plné vitamínů a minerálů

Banány jsou dostupné po celý rok. Jejich výhoda navíc spočívá v tom, že si je koupíte a můžete je sníst už po cestě ze supermarketu, protože je nemusíte mýt. Mohou tedy posloužit jako taková rychlá svačinka. Obsahují velké množství vitamínu C, draslíku a dalších důležitých živin. Ty jsou prospěšné nejenom pro trávení, ale také pro celkovou pohodu člověka.

Banány
Foto: Unsplash

Papája zdrojem enzymů

Papája nepatří mezi nejoblíbenější ovoce, které kupujeme. Důvodem může být její cena či exotický původ. Pro trávení je ale bezvadná, protože obsahuje enzym papain, který pomáhá štěpit bílkoviny. Zlepšuje tudíž účinnost trávení.

Další tropické ovoce: ananas

I když je také tropickým ovocem, na našem jídelníčku je mnohem častěji než papája. Ananas obsahuje bromelin, což je silný enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny a snižuje riziko zánětu v trávicím traktu.

Fíky jako přírodní projímadlo

Fíky jíme častěji sušené než čerstvé. Ať už si je dopřáváte jakkoli, měli byste vědět, že patří mezi silná přírodní projímadla. Důvodem je vysoký obsah vlákniny, který přispívá hladkému trávení.

I avokádo je ovoce

Spousta lidí váhá, jestli je avokádo ovoce nebo zelenina. Vzhledem k tomu, že tvorbě plodu předchází květ, považuje se obecně za ovoce. Poslouží jako zdroj zdravých tuků, které jsou velmi důležité pro podporu trávení. Je dobré jimi nahradit nezdravé tuky. Kromě toho se můžete opřít i o rozmanité živiny obsažené v tomto ovoci: vitamín C, draslík a mastné kyseliny.

Zdroje info:

https://styl.interia.pl/zdrowie/news-owoce-ktore-przyspieszaja-trawienie,nId,7672872#google_vignette

https://biomprobiotics.com/fruits-that-good-for-digestion/?srsltid=AfmBOorjNaTjbtT9qIJa_mBQogI6LLSVM4hsDwsCPXUrvXsrVsNw-YOY

https://hms.harvard.edu/news/diet-gut-microbes-immunity

Foto: Unsplash