Palmový tuk a zdraví

Palmový tuk

Palmový olej je v poslední době předmětem sousty nejrůznějších diskuzí nejenom na internetu. Veřejnost má obecně za to, jak je neskutečně škodlivý a že se vyplatí vyvarovat se jakékoli konzumace tohoto typu tuku. Obecně je třeba říct, že by se nic nemělo nijak výrazně přeceňovat. Pravda je taková, že se totiž nachází v drtivé většině potravin. Rozhodně je vhodné být při jeho konzumaci maximálně střídmý. Podívejme se podrobně na veškeré aspekty, jež se týkají palmového tuku jako takového.

Co je vyčítáno palmovému oleji?

Problém palmového oleje většinou tkví hlavně ve vysokém obsahu nasycených mastných kyselin. Pravda je ale taková, že má na lidské zdraví pozitivnější účinky než je tomu u mléčného tuku. Máslo jako takové je všem mnohem lepší z hlediska chuti a aroma. Jen velmi těžko si můžeme představit, že bychom v syrovém stavu konzumovali právě palmový tuk. Na rozdíl od másla je ale palmový tuk tepelně stabilní. V teplé kuchyni má výborné vlastnosti. Na smažení a fritování se zcela jistě hodí.Co na tom, že oba postupy nejsou nijak zdravé…

Kupovat palmový olej, nebo ne?

Bylo by skvělé, kdybychom znali jednoznačnou odpověď na tuto otázku. Bohužel neznáme. Když se podíváte podrobněji na mnohá balení čokolád anebo jakýchkoli jiných výrobků, zjistíte, že palmový tuk skutečně obsahují. Určitě bychom ale neměli vracet věc zpět do regálu je pro obsah palmového tuku. Pokaždé záleží hlavně na celkovém nutričním obsahu celého balení. Pouze palmový tuk by neměl být tím, co nás odradí od nákupu. Každý produkt bychom měli posuzovat podle celkového obsahu jednotlivých látek.

Dokáže částečně nahradit ztužené tuky

Velkou výhodou palmového tuku je fakt, že dokáže velmi efektivně nahrazovat ztužené tuky. Ve spojení s ostatními oleji dokáže do výroků dostat nasycené mastné kyseliny, a tak se výrobek stane roztíratelným, což je u některých produktů nesmírně důležité. U rostlinných tuků se jedná o alfu a omegu jejich konzistence.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.