Papričky, které vypěstujete doma jsou jedlé, ale i škodlivé
Barevné malé plody z dekorativních paprik okouzlí nejen vaše oči, ale především váš jazyk. Tyto papričky byste mohli jíst jen tehdy, pokud si je sami vypěstujete. Ty, které si koupíte, vás mohou škaredě překvapit! Na podzim se začaly rozmáhat na regálech malé keříky ozdobných paprik s pestrobarevnými plody, které lákají k ochutnání a vyzkoušení. V každém případě ne všechen sortiment je k jídlu!
Pěstovat je můžete kdekoliv doma
Dekorační papriky se v pozdější době staly obzvláště známými. Od května do srpna vyrůstají s bílými květy a v době sklizně oslňují pestrobarevnými plody, které na rostlině vydrží hodně dlouho. Plody se vyvíjejí vzpřímeně, jsou velmi výrazné a během dozrávání neustále mění barvu. Od zelené a žluté přes oranžovou až po výrazně rudou nebo fialovou.
Vyzkoušejte je přidat do jídel
Ozdobné papriky nejsou jen obohacující součástí výzdoby vaší domácnosti, ale také velmi dobře chutnají. Měli byste se však spoléhat na papriky, které si sami vypěstujete ze semínek a jejichž zdroj dobře znáte. Papriky, které dostanete v obchodě, nejsou k jídlu vůbec vhodné. Ne že by obsahovaly průmyslová hnojiva, ale mohou vás překvapit svou ostrostí nebo odlišnou chutí.
Dopřejte jim teplo
Semena paprik vysévejte mezi únorem a květnem, kdy není šance na přízemní mrazíky, a odneste je klíčit na teplé, slunné místo do vlhké půdy. V případě, že je ve vaší domácnosti sucho, navlhčete rostlinu rosením. Nepochybujte o tom, že během kvetení musíte dát papriky ven, aby mohlo dojít k jejich oplodnění. První produkty se zpravidla objevují v srpnu a při vhodné péči vydrží opravdu dlouho.
Vyhněte se škodlivým okrasným lilkům!
Na podzim navíc v obchodech objevíte okrasné lilky, které vůbec nejsou jako okrasné papriky, jsou hladké, kulaté a především škodlivé! Jejich konzumace může způsobit extrémní žaludeční potíže.
Zdroje info: pestujeme.cz, ceskestavby.cz
Náhledové foto: Pixabay