Physalis: ovoce plné vitamínu C. I dezerty můžou být zdravé!
Physalis (Physalis peruviana) často považujeme spíše za okrasnou rostlinu. Uvnitř „lampionků“ se skrývá oranžová bobule, která je k jídlu. A dokonce má mnohé zdravotní přínosy! Původem je z Jižní Ameriky, ale dnes už je docela běžný i v České republice. Pokud se podíváme na samotnou bobuli, může připomínat rajče – jen je o menší. Jeho chuť se popisuje, jako když smícháte mango a ananas. Jedlá je pouze bobule, nikoli slupka, ve které se nachází.
Physalis čili čínská lucerna
Physalis se často označuje jako „čínská lucerna“, protože právě slupky ovoce vytváří vizuální dojem, že se jedná o lucernu. Physalis je ze stejné čeledi jako rajče: Solanaceae. Je skvělým zdrojem niacinu, vitamínu C, antioxidantů a vlákniny (na 100 g ovoce vychází 6 g vlákniny). Toto ovoce můžete jíst syrové, vařené nebo ve formě džemů.
Podpora imunitního systému
Pravidelnou konzumací tohoto ovoce můžete snadno doplnit potřebu svého vitamínu C. Tento vitamín řadíme mezi antioxidanty, které může ochránit tělo před činností volných radikálů. Tím pomáhá předcházet různým onemocněním. Navíc posiluje imunitní systém. Vitamín C je prospěšný ještě z dalšího důvodu: pomáhá tělu vstřebávat železo a vytvářet další antioxidanty jako je vitamín E, též známý jako „vitamín mládí“.
Physalis a zdravotní účinky
Mimo podporu imunitního systému může physalis prospět tělu i jinými způsoby. Obsahuje steroidy známé jako withanolidy. Ty mají protizánětlivé účinky a mohou hrát i roli v prevenci a léčbě rakoviny. Je ale zapotřebí dalších studií. Physalis obsahuje také vápník, který je důležitý pro zdraví kostí, svalové kontrakce, regulaci srdečního rytmu, produkci hormonů a podporu zdravých cév. V neposlední řadě je třeba zmínit velké množství vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení.
Množství ovoce na jeden den
I když physalis neobsahuje mnoho kalorií, neměli bychom to s jeho množstvím přehánět, protože obsahuje také spoustu cukrů a sacharidů. Zejména pokud ovoce přidáváte do dezertů, jako je pavlova, jíte ho ve formě džemu či dalších produktů, které obohacujete o další cukr. Ideální množství je jeden šálek denně.
Physalis v kuchyni
Co dělat, když vám nechutná samotné čerstvé ovoce? Můžete jej připravit jinými způsoby! Smíchejte ho s jiným ovocem do ovocných salátů. Připravte si z něj džem nebo ho přidejte na ozdobu různých dezertů. Jeho kyselá chuť srazí sladkost těchto dezertů. Přidejte je do smoothie či snídaňových kaší. Můžete ovoce namáčet do rozpuštěné čokolády. Ovoce se dá i pošírovat (i když tím přicházíme o část živin).
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/10-najmniej-znanych-owocow/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32385801/
Foto: Unsplash