Plesnivou mrkev očistíte a sníte, pečivo nikoli
Lidé šetří na čemkoli. Potraviny nepředstavují žádnou výjimku. Stačí, když něco chytá alespoň zčásti plíseň. Většina z nás už něco takového nepozře, nicméně najdou se takoví, kteří se budou snažit plíseň jakkoli odstranit a rádoby nezasažený zbytek jídla konzumovat. Zbaví se ale zdravotních rizik? V žádném případě, v lepším případě přijdou zažívací potíže, v horším problémy s ledvinami či játry. Dojít může i na vznik rakovinného bujení.
Mykotoxiny se mohou ukrývat hluboko pod povrchem
Na tuto skutečnost je zapotřebí myslet. Jedovaté látky pouhým okem nemáme šanci spatřit a většinou pronikají hluboko do struktury dané potraviny. Přesto některá jídla chceme dojíst a je nám jich kvůli malému kousku plísně prostě líto. I takto málo zasažená marmeláda, chléb, jogurt nebo podobné potraviny by se měly vyhodit. U ovoce a zeleniny, které je plné vody, bychom měli počítat s tím, že zasaženy budou celém plody. Typická jsou v tomto ohledu rajčata, okurky nebo broskve. Plísně se šíří i v chladu a jsou rezistentní vůči soli i cukrům.
Částečně plesnivá mrkev: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána
Existuje výjimka
Právě na ni upozornila organizace nazvaná Food Safety and Inspection Service US Department of Agriculture. Ta přímo uvádí, že plíseň je možné odstranit z ovoce i zeleniny, kde je prokazatelně minimální obsah vody. Typická je v tomto ohledu třeba taková mrkev. Zapomenout nelze ani na zelí. Plíseň tvrdým povrchem jen tak nepronikne.
Plesnivá mrkev: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána
Plíseň musí být malého rozsahu
Samozřejmě! Pokud je daný kus silně zasažen, nemá smysl se o jakoukoli jeho záchranu pokoušet. Co se týká vyříznutí menších plísní, pak se doporučuje řezat minimálně tři centimetry do hloubky. Nůž by se neměl plísně dotknout, aby nedošlo ke kontaminaci. pak by mohl nastat problém a plíseň by se mohla přenést do zdravé části a pak až do lidského těla.
Částečně plesnivá mrkev: Zdroj náhledového obrázku vlastní archiv Radka Štěpána
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.