Plnotučné versus odstředěné mléko: rozdíl mezi nimi není závratný

Mléko

Mléko se považuje jako jeden ze základních zdrojů vápníku. Pravdou je, že jeho množství je stejné, ať už pijeme mléko odstředěné, polotučné nebo plnotučné. Pokud vám jde ale také o obsah vitamínu rozpustných v tucích v mléce (A, D, E, K), pak je třeba říci, že z plnotučného mléka, které obsahuje více tuku, je lidské tělo schopné přijmout větší množství těchto vitamínů. Není jich ale mnoho, takže je třeba pomýšlet i na jiné potravinové zdroje těchto vitamínů.

Mléko a jeho rozdělení

Mléko se dá rozdělit podle několika faktorů. Pokud se zaměříme na obsah tuku, které se v mléku vyskytuje, pak ho dělíme na tyto varianty:

  • Odstředěné mléko – obsahuje maximálně 0,5 g tuku na 100 ml mléka.
  • Polotučné mléko – obsah tuku na 100 ml je v rozmezí 1,5 až 1,8 g.
  • Plnotučné mléko – obsahuje ve 100 ml minimálně 3,5 g tuku.

Není pravdou, že odstředěné mléko je ředěné vodou. Nejvíce kalorií má samozřejmě plnotučné mléko, protože obsahuje nejvyšší množství tuku.

Mléko
Foto: Unsplash

Chuťový profil mléka

Tuk je nositelem chuti, a tak není překvapením, že právě plnotučné mléko se může pochlubit krémovou texturou s bohatou chutí. Proto jej někteří spotřebitelé upřednostňují. Odstředěné mléko je takové, ze kterého byla většina tuku odstraněna, proto nemusí být jeho chuť tak plná a nemusí vyhovovat všem. Vyberou si jej většinou lidé, kteří se snaží zhubnout, a to díky jeho nižší kalorické hodnotě.

Mléko a rozdíly jednotlivých druhů

Plnotučné i odstředěné mléko nabízí podobné množství živin, jako jsou bílkoviny, vápník a vitamíny. Rozdíle je především v množství tuku. Z tohoto důvodu si lidé mezi jednotlivými druhy mléka vybírají podle toho, jaké jsou jejich preference.

  • Ti, kteří chtějí zhubnout, sáhnou po odstředěném mléku, protože má nižší množství kalorií a tuku.
  • Pokud se do svého těla snažíte doplnit vitamíny rozpustné v tucích, měli byste sáhnout po plnotučném mléce, které usnadní vstřebávání vitamínů v organismu.
  • Sportovci nebo lidé, kteří se snaží zvýšit svůj energetický příjem, si pravděpodobně vyberou plnotučné mléko.
  • Pokud si hlídáte hladinu cholesterolu v krvi, pak byste měli naopak zvolit odstředěné mléko, protože to neobsahuje tolik nasycených tuků. Totéž platí o lidech, u kterých je v ohrožení srdeční zdraví.
Mléko
Foto: Unsplash

Mléko není pro každého

Někteří lidé trpí intolerancí laktózy, takže pro ně konzumace jakéhokoli živočišného mléka může vyvolat nežádoucí vedlejší účinky, jako je plynatost či průjem. Tito by měli do svého jídelníčku zařadit rostlinné druhy mléka, kterých je v obchodech celá řada: sójové, mandlové, ovesné, konopné, kokosové, rýžové, makové, sezamové a další.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/whole-milk-vs-skim-milk/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8116537/

https://chcemejistzdrave.cz/jidlo/myty-a-fakta-ohledne-mleka-a-mlecnych-vyrobku/

Foto: Unsplash