Podceňovaná rizika grilování: Jak je eliminovat

Grilování

Milujete grilování? Nedokážete si bez této přípravy pokrmů představit letní víkendový večer? Není se čemu divit, vždyť příprava masa nebo jiných potravin tímto způsobem je zábavná a výsledek bývá chuťově vynikající. Přesto je zapotřebí myslet i na vlastní zdraví. Existuje totiž hned několik reálných rizik. Ta se mohou negativně podepsat na našem zdravotním stavu. Co všechno se tedy vyplatí brát v potaz?

Výběr grilu

Ideální je z hlediska zdravější úpravy potravin volit grily, u nichž nedochází k přímému kontaktu grilovaných surovin s ohněm. Výbornou volbou jsou tedy především grily elektrické. Vynikající je i příprava jídla na lávových kamenech. Když už má ke styku potravin s ohněm dojít, vyplatí se použít alobal nebo grilovací podložky.

Nádobím určitě nešetřete

Přesně tak. Jestliže na jednom talíři přinesete syrové maso a následně po grilování na něj položíte už ugrilovanou pochoutku, může to s vaším zažíváním hodně zacloumat. Syrové maso musí být navíc v chladničce, vystavíte-li ho dlouhodoběji teplu, opět může přijít problém. Stejně tak je třeba syrové maso krájet na prkénku nožem, který už pak nepoužijeme při krájení ugrilovaného masa.

Grill

Grilování špízů: Foto Pixabay

Zrádná doba grilování

Zjistěte si přesně grilovací časy pro přípravu konkrétních surovin. Obecně se říká ani málo, ani moc. Jestliže bude maso polosyrové, nebezpečí nějaké bakterie je vcelku vysoké. Když maso necháte na grilu dlouho, bude se nejspíše připalovat a bez šťávy vám asi dvakrát šmakovat nebude. 

Grilovaná zelenina: Foto Pixabay

Pryč s tukem

Jasně, tuk je nositelem chuti, nicméně jeho přebytek při grilování není rozhodně vhodný. Nekvalitní uhlí a tučné maso jsou rizikovými faktory číslo jedna. Určitě také nevsázejte na marinády plné oleje. Maso není třeba při grilování potírat.

Zelenina jako ochranný štít

Určitě se vyplatí podávat k masu čerstvou zeleninu. Obsahuje totiž spousty antioxidantů, které se budou hodit. Vynikající volbou jsou především rajčata, papriky a okurky.

Dip je ideální z jogurtu

Majonéza ani tatarka nepředstavují nezbytnost. Ideální je připravit si vlastní dresink přímo z jogurtu. Nic složitého.

Zdroj info: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Grilujeme-bez-rizika.-Bezpecne-a-zdrave__s10012x10501.html

Grilování masa: Náhledové foto Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.