Podpořte svou imunitu: Potraviny, které oceníte v každém ročním období
Náš imunitní systém je velice důležitý, protože právě on je zodpovědný za to, jak často býváme nemocní. Pokud stačí málo, a vy hned lehnete, pak to s vaší imunitou zřejmě nebude nejlepší. Obecně stačí jíst více ovoce a zeleniny, avšak existují také potraviny, které vám pomohou vaši imunitu ještě více podpořit. Je vhodné zaměřit se na sezónní potraviny, protože právě v nich se nachází nejvíce živin (a navíc jsou v sezóně levnější).
Červená řepa
Červená řepa je dostupná po celý rok. Je to silný mix vitamínů a minerálů, které byste měli každý den přijímat. U nás je nejoblíbenější zavařená. Avšak připravit se dá různými způsoby, můžete ji vařit, smažit i péct. Nakrájenou na tenko ji můžete podávat v salátech nebo vařenou v polévkách. Její přirozená chuť je sladká; ze všech druhů zeleniny dokonce obsahuje nejvíce cukru. Může nabídnout vitamíny A, E a K, ale také železo, fosfor, vápník či hořčík. Pomáhá posilovat imunitní systém a také léčí kašel – suchý i vlhký.
Foto: Pixabay
Cibule
Cibule je jednou z nejobvyklejších druhů zeleniny. Používáme ji ve spoustě pokrmech, syrovou, vařenou i smaženou. Ve vegetariánských pokrmech i k masu. Její použití je zkrátka univerzální. O tom, že má také léčivé účinky, víme již dlouho. Její šťávu s medem používaly už naše babičky jako lék na kašel. Cibule obsahuje vitamín C, fosfor, hořčík, síru a zinek.
Hrášek
Hrášek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Zajímavý je ale zejména svým obsahem bílkovin. Oproti masu, které je primárním zdrojem bílkovin, obsahuje asi o 12 % kalorií méně. A přitom obsahuje navíc vlákninu, která nás dokáže zasytit na delší dobu. Taktéž rostlinné bílkoviny zasytí déle, než ty, které pochází z živočišných zdrojů.
Foto: Pixabay
Kysané zelí
Fermentovaná zelenina je zdraví prospěšná, to se už dneska ví. A právě kysané zelí patří k nejzdravějším produktům, které si můžete dopřát. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínu C, hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Je skvělé pro naše trávení, vzhled pokožky i hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Jeho cena je přitom po celý rok nízká.
Bezinky
Černý bez je ideální pro podporu vašeho imunitního systému, odvrácení chřipky a nachlazení. Je plný antioxidantů. Kromě toho obsahuje také vitamín C, A a B. Ovoce má močopudné účinky a detoxikuje tělo. Bezinky je zapotřebí jíst až po převaření, protože syrové jsou toxické.
Hrušky
Hrušky jsou na našich zahradách velmi zastoupeným ovocem, které se mezi ostatním ovocem pyšní tím, že obsahuje jód. Tento minerál je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Obsažen je dále bor, který zlepšuje koncentraci, a také vitamíny A, C a B. Je vhodná proti nachlazení.
Zdroj: https://www.styl.pl/zdrowie/zdjecie,iId,3006167,iAId,396351
Náhledové foto: Pixabay