Pohanka rovná se kus zdraví! Proč ji nenechat ležet ladem ve spíži?
Pohanka není žádnou novinkou na trhu. Jedná se o potravinu, která byla milována, ale i nenáviděna již našimi prababičkami. Ten, kdo ji měl, si ji mohl dopřát k masu, se zeleninou, houbami, ale i jako dezert. Bohužel má svou specifickou chuť, kterou si jen málokdo z nás oblíbí, proto ji v našich spížích nenajdeme tak často. To je ovšem škoda, protože právě tato surovina oříškové chuti má příznivý vliv na lidské zdraví. Přečtěte si několik důvodů, proč by si měl pohanku dopřát každý z nás.
Chrání před zánětem i špatným cholesterolem
Tuto vynikající plodinu bohužel mnoho lidí upozadilo, což je jistě velká škoda. Má kladné účinky a zdravotní benefity pro tělo. Například vysoký obsah rutinu tělu poskytne protizánětlivé a protirakovinné účinky. Také snižuje cholesterol a zpomaluje stárnutí. Už jen tyto čtyři zdravotní a estetické účinky stojí za to, abyste si našli cestu k pohance.
Foto: Pixabay
Trávení poběží na plné obrátky
Pohanka, stejně jako ostatní obiloviny, obsahuje velké množství vlákniny, která umožňuje správný proces trávení stravy. Ideální je tedy jak ke snídani, tak i k obědu. Pokud si ji dopřejte ráno, na celé dopoledne budete zasycení. Hloubku a výhody v ní jistě najdou věční dietáři, kterým se nedaří zhubnout. Navíc obsahuje značné množství bílkovin s vyváženým složením esenciálních aminokyselin.
Pro problematickou kůži a vlasy
Pohanka obsahuje niacin, vitamin B, pyridoxin a mnoho dalších vitamínů a minerálních látek, které přispívají zdravé kůži a vlasům. Benefity v ní najdou především lidé s atopickým ekzémem, ale také ženy, které trápí nekvalitní a řídké vlasy. Za zmínku jistě stojí i polynenasycené mastné kyseliny podporující elasticitu kůže, což zase ocení lidé, kteří se snaží vypadat mladší. Nezapomínejte, že jedna porce pohanky jednou za čas nebude mít na mladistvou pleť účinek. Je třeba si jí dopřát pravidelně.
Foto: Pixabay
Pro doplnění vitamínů a stopových prvků
Jistě nikdo z nás nepochybuje, že by pohanka nebyla zdravá. Kdo si zvykne na její oříškovou chuť, bude nadšený z účinků a pevného zdraví. Mimo výše zmíněný niacin a pyridoxin, obsahuje také minerální látky – zinek, měď, selen a mangan. Mezi vitamíny zde patří vitamin B1, 2 a 3, ale také E a C. Podtrženo sečteno, pohanka je dokonalou potravinou pro podporu zdravě fungující imunity, brání před vznikem cukrovky a onemocněním srdce.
Pokud ji uvaříte chutně, zamiluje si ji celá rodina
Pořád si nejste jisti, zda jste na pohanku změnili názor? Zkuste si ji správně připravit. Můžete ji přes noc namočit do vody a vložit do lednice. Ráno slít a nasypat do dobrého jogurtu. Nebo ji můžete uvařit a zapéct s oblíbeným sýrem, zeleninou a masem. Je také vhodné pohanku používat místo krup. Dokonce lze připravit pohankovou kaši na sladký způsob. A co je nejlepší? Mohou ji jíst i lidé trpící celiakií.
Zdroje info: zdravizone.cz, nasezahrada.com
Náhledové foto: Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.