Pohanka: Vhodná pro zlepšení trávení a snížení cukru v krvi
V případě, že hledáte potravinu, která neobsahuje lepek, ale je bohatá na důležité doplňky, může být pohanka skvělým řešením. Nejenže slouží jako náhrada obilných produktů, ale má také zvláštní oříškovou chuť, která může do vaší kuchyně přinést zpestření. Jaká jsou pozitiva pohanky?
Co je to za bylinku?
Pohanka je jednoletá bylina, která se pro své moučnaté plody vyvinula jako pseudoobilovina. Ty se blíží díky svému obsahu živin spíše obilovinám, ze kterých se vyrábí mouka. Pseudoobiloviny jsou semena, která se konzumují jako obilná zrna, ale nevyvíjejí se na trávě. Kromě pohanky k nim patří quinoa a amarant.
Pohanka není ani obilovina, ani zelenina a neobsahuje lepek. Proto je vhodnou výživou pro bezlepkovou dietu. Kromě toho je pohanka považována za superpotravinu, protože je bohatým zdrojem vlákniny a několika dalších prospěšných látek. Nelze z ní vyrábět chléb, ale lze ji použít například k výrobě kaší, polenty a lívanců.
Pohanka má pozitivní dopady na zdraví
Většinu pohanky tvoří sacharidy, ale kromě toho obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny. V závislosti na způsobu zpracování má pohanka nízký až střední glykemický index, a to díky obsahu rozpustných sacharidů fagopyritolu a D-chiro-inositolu, které snižují glykémii.
Svým vyšším obsahem vlákniny ovlivňuje vstřebávání a posiluje zdraví tlustého střeva. Slupka pohanky obsahuje škrob, který ve střevě fermentuje díky prospěšným mikrobům. Ty vytvářejí mastné kyseliny, které zlepšují zdraví a průchodnost tlustého střeva. Bílkoviny v pohance jsou vysoce kvalitní díky vyváženému profilu aminokyselin. Pohanka je bohatší na minerální látky než běžné obiloviny.
S čím může pohanka pomoci?
Kromě uvedených živin je pohanka bohatá na flavonoidy rutin a kvercetin. Rutin posiluje cévy, zatímco kvercetin snižuje riziko zánětu. Léčebný účinek pohanky je v podstatě způsoben obsaženým rutinem, který má příznivý vliv na stav cév a může pomoci při léčbě různých cévních problémů. Mezi hlavní přínosy pohanky pro zdraví patří především následující účinky:
- zlepšuje činnost trávicího ústrojí
- snižuje hladinu cukru v krvi
- zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním
- zlepšuje stav srdce
- přispívá k udržení tělesné hmotnosti
Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10171551/
Náhledové foto: Pixabay