Pomalé hojení ran? Možná je váš jídelníček chudý na živiny

Náplast

Hojení ran je složitý proces, který můžeme podpořit mnohými způsoby. Tak například vhodným ošetřením nebo zvolením správné masti. Málokdo ale ví, že hojení můžeme urychlit také správnou stravou. Jídlo je zkrátka důležité nejenom jako zdroj energie, ale také pro správnou funkci imunitního systému, vaší síly a také při rychlosti hojení ran. Nezáleží přitom na tom, o jaký typ rány se jedná.

Hojení ran změnou jídelníčku

Pokud jste zraněni, vaše tělo potřebuje energii a živiny navíc, aby mohlo hojit ránu. Ke klíčovým prvkům důležitým pro rychlé hojení patří kolagen a bílkoviny. Ty společně poskytují strukturu a podporu kůži, svalů, kostem a pojivovým tkáním. Při hojení dochází k vytvoření nové tkáně, která nahradí tu poškozenou. Rány se hojí rychleji, když přijímáme dostatečné množství živin. Je důležité přijmout dostatek kalorií, bílkovin, vitamínů a minerálů. Které potraviny tedy mohou pomoci?

Nehoda

Foto: Pixabay

Dostatek bílkovin

Bílkoviny jsou důležité z toho důvodu, že pomáhají opravovat tkáně. A to je přesně to, co v průběhu hojení potřebujete. Pokud není dostatek bílkovin, dochází ke snížení tvorby kolagenu, což celkově zpomalí proces hojení ran. Do svého jídelníčku byste tedy měli zahrnout maso, ořechy, semínka a také tvaroh a bílé jogurty. Jídlo můžete zapíjet mlékem. Vaše potřeba bílkovin závisí na celé řadě faktorů, jako je pohlaví, věk, fyzický stav a úroveň aktivity. Vyššího obsahu bílkovin můžete docílit také konzumací celozrnných výrobků.

Vitamín C

Tento vitamín máme spojený zejména ve spojení se správnou imunitou. To je ale pouze málo z jeho funkcí. Vitamín C je prospěšný při hojení ran, protože podporuje produkci kolagenu. Nedostatek tohoto vitamínu vede ke zpomalení procesu hojení ran a zvýšení rizika infekce v ranách. Mezi zdroje vitamínu C patří papriky, brokolice, citrusy, kiwi, špenát, jahody, rajčata.

Vitamín A

Také vitamín A se podílí na produkci kolagenu. Pokud přijímáme tohoto vitamínu málo, jeden z následků je pomalé hojení ran. Zdrojem vitamínu A jsou meruňky, žlutý meloun, mrkev, sýr, vejce, játra a výrobky z nich, mango, mléko a výrobky z něj, broskve a dýně. Vitamín A bychom neměli přijímat ve formě doplňků stravy, protože bychom to s jeho množstvím mohli přehnat. To pak vede k takovým problémům, jako je suchá kůže, rozmazané vidění, bolesti kostí a další.

Zinek

Zinek je důležitý pro správnou funkci imunitního systému i pro rychlé hojení ran. Je důležitý při syntéze bílkovin a kolagenu a pro růst a hojení tkání. Mezi jeho zdroje patří hovězí maso, ryby, korýši, mléko a mléčné výrobky, vejce a drůbeží maso.

Železo

Železo dodává kyslík do rány, čímž pomáhá při hojení. Jeho zdrojem je hovězí maso, ryby, vejce, celozrnné výrobky, tmavá listová zelenina, sušené ovoce a ořechy.

Zdroje info

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429075/

https://health.clevelandclinic.org/foods-to-help-healing/

Foto: Pixabay