Posilování imunity: Vyzkoušejte netradiční ovoce
Přemýšlíte stále čím si ještě vylepšit imunitu v tomto pochmurném zimním období? Zkuste netradiční ovoce. Tělo se vám určitě odvděčí a obdaří vás nový přívalem energie. V dnešním článku představíme 3 různá ovoce, která posilují naši imunitu a mohou působit jako prevence mnoha nemocí.
Durian
Durian je v jihovýchodní Asii považován za krále ovoce. Pro durian je typická velikost, tlustá slupka s pyramidovými trny a také silný zápach. Toto ovoce je však nutričně hodnotné a obsahuje vitamín A, C, B6 a železo, které je důležité pro krvetvorbu i fungování svalů. Dále vápník pro výživu zubů a kostí. Hořčík proti únavě a niacin pro regulaci krevního cukru. Mimo to niacin upravuje zažívání, nervový systém a udržuje pokožku zdravou. Mírní také podráždění. Durian obsahuje také riboflavin, který mírní bolesti hlavy a doporučuje se při jaterních nebo nervových onemocněních. Celkově tak toto ovoce posiluje imunitní systém našeho těla.
Physalis nebo Mochyně Peruánská
Mochyně peruánská je u nás známějším ovocem. Pochází z Jižní Ameriky a její jedlé plody se označují jako třešeň Inků. Jako třešeň opravdu vypadá, jen ve žlutých a oranžových odstínech. Kromě toho, že dobře chutná, obsahuje také řadu vitamínů, především vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Konkrétně B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin. Z minerálních látek je to pak železo, vápník a fosfor. Physalis podporuje látkovou výměnu a pomáhá odstranit z těla odpadní látky. Doporučuje se jako prevence ledvinových kamenů a ledvinových onemocněních. Působí totiž antioxidačně a protizánětlivě.
Pitahaya
Pitahaya, zkráceně pitaya s nejznámějším druhem zvaný dračí ovoce. Pitaya posiluje imunitní systém zejména díky vysokému obsahu vitamínu C. Kromě vitamínu C je ještě bohatá na vlákninu, draslík, železo, vápník, vitamíny skupiny B nebo sodík. Konzumace tohoto ovoce, může pomoci v prevenci proti rakovině, pomáhat s nespavostí a celkově zlepšuje koncentraci. V Asii se pitahaya používá jako lék na průjmová onemocnění a na Tchaj- wanu zase diabetici dužinu tohoto ovoce používají místo rýže.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o zdraví, přírodu,cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.