Potravinami proti rakovině: Stravou můžete předejít nemocem

Ovoce

Rakovina je závažné onemocnění, které může postihnout každého z nás. O tom, že jde o život, netřeba hovořit. Léčba rakoviny je náročná a ne vždy musí být úspěšná. Proto bychom měli udělat maximum proto, abychom se tomuto onemocnění vyhnuli. Ne vždy to jde. Někdo má například genetické predispozice k rakovině. Avšak životním stylem můžete riziko rakoviny minimalizovat.

Stravou proti rakovině

Existují potraviny, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Tyto potraviny patří mezi zdravé a působící proti vzniku rakoviny. Spousta jich je ze světa ovoce a zeleniny. Na jaké potraviny bychom se měli zaměřit, když toužíme po dlouhověkosti? Zdravé stravování může pomoci předejít mnoha chronickým stavům, které zvyšují riziko rakoviny.

Jablko

Foto: Pixabay

Ovoce a zelenina jsou základ

Pigment, který dodává ovoci a zelenině jejich barvu, se často může pochlubit antioxidačními účinky. To znamená, že snižuje riziko rakoviny. Snažte se sníst denně alespoň 400 g ovoce a zeleniny. Odborníci radí, abychom dvě třetiny tohoto množství věnovali zelenině. To znamená, že sníst bychom měli 270 g zeleniny a 130 g ovoce za den. Kromě toho se zaměřte také na to, abyste za den snědli alespoň tři různé barvy ovoce a zeleniny. Váš talíř by měl být tvořen polovinou ovocem nebo zeleninou a druhou polovinu rozdělte mezi celozrnné potraviny a libové maso, ryby či rostlinné bílkoviny.

Snažte se vyhýbat cukru

V některých zdrojích můžete narazit na tvrzení, že „cukr živí rakovinu“. Skutečnost je ale trochu jiná. Cukr vyživuje totiž všechny buňky v těle, včetně těch rakovinných. Avšak ne všechny cukry jsou si rovny. Přírodní cukry, které jsou obsaženy v ovoci a obilovinách jsou považovány za zdravé. Přidané cukry vedou k obezitě a srdečním onemocněním – a také zvyšují riziko rakoviny. Tyto cukry najdete nejenom v cukrovinkách a slazených nápojích, ale také v takových produktech, jako jsou sušenky, müsli tyčinky, salátové dresinky, jogurty (zejména ty ovocné) apod. Denně bychom měli sníst maximálně 24 g přidaného cukru pro ženy a 36 g pro muže.

Dostatečné množství vitamínu D a vlákniny

Nízká hladina vitamínu D zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty. Vitamín D získáváme v určité míře ze slunce, existují ale také potravinové zdroje. Protože zdraví člověka začíná ve střevě, je důležité zaměřit se také na dostatečné množství vlákniny. Dostatečná konzumace vlákniny je spojována se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva. Vláknina je obsažena ve slupkách ovoce a zeleniny, v luštěninách, celozrnných produktech aj.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/anti-cancer-diet/

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/36-foods-that-can-help-lower-your-cancer-risk.h12-1592991.html

Foto: Pixabay