Potraviny bohaté na vitamin D jako ochrana před koronavirem
V posledních dnech je velmi diskutovaným tématem dostatek vitamínu D. Ano, je to právě tento vitamín, který by nás mimo jiné měl chránit před onemocněním Covid-19. O prázdninách jsme ho měli dostatek, protože sluníčko, jež je jeho zdrojem, zářilo poměrně silně. Nyní už je to mnohem horší. Jen pro zajímavost, celkem 50 % světové populace nemá dostatečný přístup ke slunečními záření. V USA trpí nedostatkem vitamínu D více než 40 % lidí. Mnohdy chodíme málo ven, používáme silné krémy proti opalování a samozřejmě máme ne příliš vhodný jídelníček.
Jaká je doporučovaná denní dávka vitamínu D?
Denní doporučovaná dávka vitamínu D je stanovena na 400 mezinárodních jednotek označovaných jako IU. Mnohé zdravotnické organizace hovoří o 600 IU. Jestliže žijeme v místech s minimálním dostatkem slunečního záření, měla by se dávka vitamínu D přijímaného z potravy zvýšit až na 1000 UI. V jakých potravinách se tedy tento vitamín nachází ve větším množství?
Losos, sardinky a sledi
Vynikající, leč poměrně tučnou rybou, je bezesporu losos. Jedná se o skvělý zdroj vitamínu D. V jedné porci vážící 100 g je cca 361 až 685 IU vitamínu D. Losos chycený v přírodě může mít ve zmiňovaném množství až 988 IU vitamínu D. Takovýto úlovek se ale našinci jen tak nenaskytne. Za zmínku stojí rozhodně také sardinky. V jedné porci o hmotnosti 100 gramů najdeme 272 IU vitamínu D. Jinak celkem 1 628 IU vitamínu D ve 100 g obsahuje syrový sleď atlantský. Ve slaném nálevu obsahuje slaneček až 680 IU vitamínu D na 100 g. Výborné jsou ale i mnohé jiné ryby typu makrel a podobně. Mimochodem, takový olej z tresčích jater obsahuje 450 IU vitamínu D. Oblíbený je i tuňák v konzervě. Ten pojme ve 100 g až 236 IU vitamínu D.
Sardinky: Zdroj obrázku Pixabay.com
Vaječný žloutek
Ryby ani plody moře vám moc nešmakují? Pak si můžete dopřát třeba takové vejce. Právě ona patří mezi zdravé potraviny a vězte, že mají i solidní množství vitamínu D. Jedno vejce z obchodu obsahuje 18 až 39 IU vitamínu D. Opět je možné říct, že u slepic ve volné přírodě je dávka vitamínu C na jedno vejce klidně i čtyřnásobná. Existují i firmy krmící slepice speciální směsí, již obohatí vitamínem D, jeden žloutek pak může mít až 6 000 IU.
Vejce: Zdroj obrázku Pixabay.com
Vyrazte na houby
Za solidní zdroj vitamínu D jsou považovány také houby. Obsahují na 100 g celkem 2300 IU. Ostatně i ony jsou dlouhodoběji vystavovány UV záření ze sluníčka. Pozor jen na komerčně pěstované houby ve tmě, ty obsahují vitamínu D minimální množství. Existují komerční pěstitelé hub schopní zvýšit množství vitamínu D na 130 až 450 IU na 100 g.
Houby: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána
Kvalitní pomerančový džus
Jestliže si koupíte kvalitní pomerančový džus, pak v jedné sklenici o objemu 237 ml najdete zhruba 142 IU vitamínu D. Výrobci pomerančového džusu se své produkty snaží o vitamín D obohacovat.
Pomerančový džus: Zdroj obrázku Pixabay.com
Ovesné vločky a cereálie
Jak ovesné vločky, tak i mnohé cereálie bývají obohacené o vitamín D. V běžné porci, tedy 45 gramech cereálií je obsaženo 55 až 154 IU vitamínu D. není od věci dát si je s mlékem, jež také obsahuje vitamín D.
Vločky: Zdroj obrázku Pixabay.com
Mléko jako zdroj vitamínu D
V mléce se nachází zhruba 130 IU na jednu sklenici, tedy 237 ml. Do mléka je tento vitamín dodáván. Sojové mléko obsahuje na stejné množství cca 99 až 119 IU.
Mléko: Zdroj obrázku Pixabay.com
Tuňák: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.