Potraviny bohaté na vitamin D jako ochrana před koronavirem

Tuňák

V posledních dnech je velmi diskutovaným tématem dostatek vitamínu D. Ano, je to právě tento vitamín, který by nás mimo jiné měl chránit před onemocněním Covid-19. O prázdninách jsme ho měli dostatek, protože sluníčko, jež je jeho zdrojem, zářilo poměrně silně. Nyní už je to mnohem horší. Jen pro zajímavost, celkem 50 % světové populace nemá dostatečný přístup ke slunečními záření. V USA trpí nedostatkem vitamínu D více než 40 % lidí. Mnohdy chodíme málo ven, používáme silné krémy proti opalování a samozřejmě máme ne příliš vhodný jídelníček.   

Jaká je doporučovaná denní dávka vitamínu D?

Denní doporučovaná dávka vitamínu D je stanovena na 400 mezinárodních jednotek označovaných jako IU. Mnohé zdravotnické organizace hovoří o 600 IU. Jestliže žijeme v místech s minimálním dostatkem slunečního záření, měla by se dávka vitamínu D přijímaného z potravy zvýšit až na 1000 UI. V jakých potravinách se tedy tento vitamín nachází ve větším množství?

Losos, sardinky a sledi

Vynikající, leč poměrně tučnou rybou, je bezesporu losos. Jedná se o skvělý zdroj vitamínu D. V jedné porci vážící 100 g je cca 361 až 685 IU vitamínu D. Losos chycený v přírodě může mít ve zmiňovaném množství až 988 IU vitamínu D. Takovýto úlovek se ale našinci jen tak nenaskytne. Za zmínku stojí rozhodně také sardinky. V jedné porci o hmotnosti 100 gramů najdeme 272 IU vitamínu D. Jinak celkem 1 628 IU vitamínu D ve 100 g obsahuje syrový sleď atlantský. Ve slaném nálevu obsahuje slaneček až 680 IU vitamínu D na 100 g. Výborné jsou ale i mnohé jiné ryby typu makrel a podobně. Mimochodem, takový olej z tresčích jater obsahuje 450 IU vitamínu D. Oblíbený je i tuňák v konzervě. Ten pojme ve 100 g až 236 IU vitamínu D.

 

Sardinky

Sardinky: Zdroj obrázku Pixabay.com

Vaječný žloutek

Ryby ani plody moře vám moc nešmakují? Pak si můžete dopřát třeba takové vejce. Právě ona patří mezi zdravé potraviny a vězte, že mají i solidní množství vitamínu D. Jedno vejce z obchodu obsahuje 18 až 39 IU vitamínu D. Opět je možné říct, že u slepic ve volné přírodě je dávka vitamínu C na jedno vejce klidně i čtyřnásobná. Existují i firmy krmící slepice speciální směsí, již obohatí vitamínem D, jeden žloutek pak může mít až 6 000 IU.

 

Vejce

Vejce: Zdroj obrázku Pixabay.com

Vyrazte na houby

Za solidní zdroj vitamínu D jsou považovány také houby. Obsahují na 100 g celkem 2300 IU. Ostatně i ony jsou dlouhodoběji vystavovány UV záření ze sluníčka. Pozor jen na komerčně pěstované houby ve tmě, ty obsahují vitamínu D minimální množství. Existují komerční pěstitelé hub schopní zvýšit množství vitamínu D na 130 až 450 IU na 100 g.

Houby

Houby: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána 

Kvalitní pomerančový džus

Jestliže si koupíte kvalitní pomerančový džus, pak v jedné sklenici o objemu 237 ml najdete zhruba 142 IU vitamínu D. Výrobci pomerančového džusu se své produkty snaží o vitamín D obohacovat.

 

Pomerančový džus

Pomerančový džus: Zdroj obrázku Pixabay.com

Ovesné vločky a cereálie

Jak ovesné vločky, tak i mnohé cereálie bývají obohacené o vitamín D. V běžné porci, tedy 45 gramech cereálií je obsaženo 55 až 154 IU vitamínu D. není od věci dát si je s mlékem, jež také obsahuje vitamín D.

Vločky: Zdroj obrázku Pixabay.com

Mléko jako zdroj vitamínu D

V mléce se nachází zhruba 130 IU na jednu sklenici, tedy 237 ml. Do mléka je tento vitamín dodáván. Sojové mléko obsahuje na stejné množství cca 99 až 119 IU.

Mléko

Mléko: Zdroj obrázku Pixabay.com

Tuňák: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.