Potraviny, které nepodporují váš mozek: raději se jim vyhněte
Stejně jako jsou potraviny, které bychom měli jíst pro správnou paměť a funkci mozku, existují i ty, které mozku škodí. Je dobré znát obě skupiny. Potraviny bychom zkrátka měli přijímat s rozmyslem, a to nejenom v případě, že se snažíme o hubnutí či sportování. Jsou důležité z mnoha různých hledisek. A protože je takový výběr, je dobré o své stravě přemýšlet chytře. Díky potravinám si můžete například vykouzlit dobrou náladu.
Mozek ničí průmyslové a zpracované oleje
Do této skupiny olejů patří například ten se sójových bobů, kukuřice, řepky, slunečnice aj. Společné mají to, že obsahují mnoho omega-6 mastných kyselin. Jejich velké množství v těle může způsobit záněty v mozku. Množství omega-6 je třeba vyvážit s množstvím omega-3 mastných kyselin. Místo těchto olejů používejte například olivový, kokosový nebo avokádový olej.
Cukr a mozek – kapitola sama o sobě
Náš mozek potřebuje energii, kterou bere z glukózy, což je forma cukru. Pokud je cukru mnoho, negativa začnou převažovat nad pozitivy. Přebytek glukózy v mozku vede k poruchám paměti. Přidané cukry přitom mohou být obsaženy i v potravinách, u kterých bychom to na první pohled nečekali. Například různé druhy slaného pečiva, polévek či omáček. Jedná se zejména o pokrmy, které byl připraveny jako „hotovky“. I z tohoto důvodu je vhodnější domácí vaření pokrmů.
Zpracované potraviny nejsou dobrou volbou
A toto je další důvod, proč si vařit doma z čerstvých potravin. Ty zpracované totiž mohou vést k celé řadě degenerativních onemocnění, jako jsou například deprese. Zpracované potraviny obvykle mají velmi dlouhý název. Pokud je ve složení najdete, tak se jim raději vyhněte. Aby to nebylo tak jednoduché, řada z nich má také zkratky. Pokud se chcete stravovat zdravě, je zkrátka nejbezpečnější používat potraviny čerstvé a vařit si z nich.
Na umělých sladidlech si mozek nepochutná
Umělá sladidla mají málo kalorií, pro tělo ale nejsou o moc lepší, než klasické cukry. Pokud používáte taková sladidla, která mají nulovou kalorickou hodnotu (sacharin, sukralóza, stévie), mohou způsobit větší výskyt „špatných“ střevních bakterií a negativně tak ovlivnit nejenom vaše trávení, ale také náladu. Aspartam patří k nejznámějším sladidlům, ale právě on je spojován se stavy úzkosti u svých uživatelů. Také zvyšuje výskyt volných radikálů v mozku.
Smažená jídla nepřináší živiny
Smažená jídla jsou oblíbená proto, že jsou rychlá na přípravu a chutnají nám. Ve skutečnosti jsou ale spojením zejména tuku a soli. taková strava vede ke špatné paměti a zhoršeným kognitivním funkcím. Místo smaženého zkuste pečení, například v horkovzdušné troubě. Dušená jídla nemusí být nejrychlejší, mohou ale nabídnou šťavnaté kousky masa.
Zdroje info:
https://www.cnbc.com/2022/12/02/harvard-nutritionist-and-brain-expert-shares-worst-foods-that-weaken-memory-and-focus.html
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jdn.10032
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28198207/
Foto: Pexels