Potraviny, které nikdy neomývejte vodou!
U některých potravin, zvláště těch, které kupujeme v obchodech je přirozené, je před přípravou omýváme vodou. Dnes vám však ukážeme ty z nich, které se omývat vodou nemají a děláte tedy chybu, činíte-li tak. Pojďte se podívat, u kterých potravin se máte umývání vodou vyvarovat.
Kuřecí maso
První surovinou, která by se neměla vodou omývat je kuřecí maso. Jde o masově využívanou potravinu a lidé si myslí, že omytí může odstranit bakterie na mase. Jde však o omyl. Americké ministerstvo zemědělství si zadalo průzkum, jehož výsledky toto vyvracejí. Naopak. Opláchnutí masa vodou, může přivodit zdravotní obtíže. Bakterie na mase se totiž dostanou do dřezu a přes něj třeba na vaše ruce. Snadno se tak lze nakazit třeba salmonelózou. Přitom dostatečná tepelná úprava bakterií maso úplně zbaví. Nemusíte jej tedy omývat.
Vejce
Koupená vajíčka bývají pokryta ochrannou vrstvou, která zamezuje bakteriím se šířit. Nepřenáší je tedy na ostatní potravina, například při skladování v lednici. Chybou tedy je pokud vajíčka omýváte vodou a ochrannou vrstvu narušíte. Takto se vyslovuje třeba na stránkách i Hygienická stanice pro Prahu. Navíc vrstva také chrání vejce před zkažením. Navíc u vajec, stejně jako u masa, při umývání vystřikují do okolí mikroskopické kapičky s bakteriemi a rychle se tak šíří po vašem domově.
Houby
Poslední potravinou jsou houby. I ty někteří lidé oplachují vodou. Odborníci se však shodují. Není třeba žádné mytí vodou. Úplně stačí očištění a otření utěrkou. Po omytí hub totiž změníte jejich chuť. Navíc i jejich konzistenci, jelikož houby do sebe vodu hojně nasávají. Nejlepší tedy je používat papírové utěrky a pěkně jednu po druhé očistit nožíkem a otřením. Zachováte tak jejich jedinečnou chuť i stavbu a strukturu.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.