Potraviny, které se zdravě jen tváří
Máme zafixovaných mnoho druhů potravin, o kterých si myslíme, že jsou zdravé. je tomu však opravdu tak? Dnes se zaměříme na potraviny, které na první pohled lákají ke konzumaci svou šetrnosti ke zdraví a podobně. Jsou však tak zdravé, jak je výrobci prezentují?
Dietní uměle slazené nápoje
Určitě je znáte. Jde o kolové nápoje či pomerančové limonády a podobně. všechny hodně sycené a všechny také hodně slazené. Mnoho lidí nechce přijímat tolik cukru, avšak daný nápoj jim chutná. Co tedy zkusit diet či light verzi? Jde opravdu o zdravější verze? Rozdíl spočívající v nahrazení cukru umělými sladily není ideální. Tato sladila dle výzkumů totiž narušují kontrolu chuti k jídlu a zvyšují zdravotní rizika. Čím více konzumujete tyto nápoje, tím více jsou nezdravá.
Nízkotučné jogurty
Často si lidé myslí, že ideální volbou jsou nízkotučné jogurty. A není se čemu divit, není to jen nějaký mýtus, dlouho tuto informaci a postoj zastávali i výživový poradci. Co si však již neuvědomujeme je to, že tuky v potravinách nám dodávají sytost a obecně jsou pro tělo spíše prospěšné. Tuk v potravinách není škodlivý. Pokud si však musíte hlídat příjem tuků, vybírejte si jen ty kvalitní a nepřehánějte to s nimi. Nemusíte se jim však vyhýbat. Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku obsahují menší podíl vitamínů, které se v tucích rozpouští. Často také bývají dochucovány cukry a přidává se do nich škrob.
Müsli
Pro někoho je müsli synonymem zdraví. Je tomu však tak? Opravdu mohou být často zdravé. Vždy se však dívejte na obsah. Naprostá většina müsli výrobků jsou totiž slazená, a to tak, že hodně. Přidávají se do nich cukerné sirupy a občas i nevhodné tuky. Kukuřičné lupínky s sebou zas mohou přinášet problém vysokého glykemického vy indexu. Dále často obsahují vysoký obsah soli a nízký podíl vlákniny.
Zdroj úvodní náhledové fotografie: Pixabay.com
Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.