Pozor na cukety! Takhle poznáte, že jsou jedovaté
Cukety představují oblíbený druh zeleniny téměř s nekonečnými možnostmi využití v kuchyni. Snadno z nich připravíte slaná jídla, ale i sladké dezerty. Kromě obsahu prospěšných látek se vám však také může stát, že narazíte na jedovatou cuketu. Jak ji spolehlivě rozpoznat a na co si dát pozor? To se dozvíte přímo v tomto článku.
Jaké látky cukety obsahují?
Cuketa potěší svou nízkou kalorickou hodnotou a poměrně nízkým glykemickým indexem. Skvěle se tak hodí do redukčních režimů, kdy je vaším cílem zhubnout nějaké to přebytečné kilo. Velká část je tvořená vodou, ale tím to rozhodně nekončí. Cukety jsou bohaté na některé vitamíny a minerální látky. Zajímavé jsou například obsahem vápníku, železa nebo hořčíku. Najdeme v nich také vitamín C, vitamín A a některé vitamíny ze skupiny B. Vzhledem k tomu, že má cuketa velmi nízkou kalorickou hodnotu, můžete si dopřát i větší porci jídla, kde bude tvořit jednu z hlavních ingrediencí. A tím pádem do sebe dostanete zajímavé množství vitamínů či minerálů.
Hořká chuť prozradí nebezpečné toxiny
Velmi dobré a zdraví prospěšné cukety se však mohou poměrně jednoduše proměnit v nebezpečnou až jedovatou potravinu. A jak rozpoznat jedovatou cuketu? Naštěstí je to velmi jednoduché. Přítomnost jedovatých toxinů prozradí výrazně hořká chuť. Ta může být buď v rámci celého plodu, ale například i pouze v části blíže ke stopce, odkud se bude dále šířit do zbývajících částí cukety. Předtím, než si tedy z cukety připravíte chutný pokrm, raději jí opatrně zkontrolujte, jestli není hořká. Pokud se totiž v cuketě budou vyskytovat toxické látky, můžete se to projevit nevolnostmi, průjmem, ale i závažnějšími obtížemi podle množství toxinů.
Foto: Pixabay
Jaké cukety jsou nejlepší?
Nejlepší jsou zdravé mladé plody, které se vyvíjí při optimální teplotě a dostatečné vlhkosti. Pomalu rostoucí cukety za horka a sucha totiž mohou akumulovat právě škodlivé látky kvůli jejich zpomalenému růstu a snaze rostliny bránit se proti nepříznivým podmínkám. V rámci prevence tak raději nekonzumujte přerostlé velké cukety. Včasné stříhaní cuketových plodů navíc podpoří tvorbu dalších, takže ve výsledku budete mít bohatší úrodu.
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zdravi/otrava-cuketa-okurka-30000805.html a https://www.nzip.cz/clanek/1022-cuketa
Náhledové foto: Pixabay