Pravda o cornflakes: zdravá potravina nebo prázdné kalorie
Cornflakes , nebo chcete-li kukuřičné lupínky, jsou tak trochu kontroverzní potravinou. V takové podobě, v jaké je známe dnes, byly patentovány v roce 1896. Stále ještě patří mezi velmi oblíbené snídaňové lupínky. Jejich výhodou je to, že v porovnání s ostatními tolik nestojí a můžete je využít také na přípravu hlavního jídla (kdo by neznal kuřecí prsíčka v obalu z cornflakes?). Bohužel, kukuřičné lupínky nejsou tak zdravé, jak bychom si mohli myslet.
Co se skrývá v lupíncích?
Jak už název napovídá, cornflakes jsou tvořeny z velké většiny z kukuřice. Dalšími složkami, které se do výsledného produktu přidávají, jsou cukr, sladová příchuť či kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Všechny tyto přidané složky mají vysoký glykemický index. Ten nám ukazuje, že po jejich konzumaci nám cukr v krvi vzroste velmi rychle. To může mít za následek například také to, že brzy budeme mít chuť na něco sladkého. Navíc konzumace sacharidů s vysokým glykemickým indexem zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
Foto: Pixabay
Výživná hodnota cornflakes
V asi 25 g cornflakes nalezneme jen velmi malé množství bílkovin a tuků, ale poměrně vysoké množství sacharidů a cukru. Z toho vyplývá, že cornflakes nezasytí na příliš dlouhou dobu. Příliš mnoho cukru podporuje ukládání tuku v těle. Proto bychom měli tyto lupínky konzumovat ve zvýšené míře. Vysoký glykemický index způsobuje vysoké hladiny glukózy v krvi, které zvyšují potřebu inzulínu, což přispívá k vysokému riziku cukrovky 2. typu.
Cornflakes a hubnutí
Vzhledem k nižšímu obsahu kalorií si spousta lidí myslí, že kukuřičné lupínky jsou velmi dobrým druhem snídaně, když se snažíte zhubnout. Bohužel však záleží také na samotném složení výrobku. Kukuřičné lupínky obsahují cukr ve formě fruktózového kukuřičného sirupu, který má vysoký glykemický index 82. Někteří lidé si navíc k cornflakes kromě mléka přidává také med nebo jiné sladidlo. A to znamená, že konzumace většího množství těchto lupínků může vést k obezitě.
Jak z toho ven?
Místo kukuřičných lupínků zvolte raději ty pšeničné, nebo ovesné vločky. Pokud máte cornflakes rádi a nechcete se jich vzdát, můžete je kombinovat s jinými snídaňovými cereáliemi a čerstvým ovocem, jako jsou jablka nebo banány. Pro zvýšení bílkovin ve vaší snídani přidejte ořechy.
Zdroj:
https://www.practo.com/healthfeed/are-corn-flakes-healthy-or-fattening-3421/post
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/294135-velky-test-corn-flakes-jsou-skutecne-zdrave-a-ktere-lupinky-jsou-nejlepsi
Foto: Pixabay